Habijan: Odgovornost za "optimističan" proračun imat će vijećnici, Habuš ga samo predlaže

Objavljeno: 18.12.2015. 13:44

Zadnja izmjena: 15.01.2016. 10:24

Nakon susreta gradske vlasti s medijima danas je održana tiskovna konferencija HDZ-a o prijedlogu Proračuna grada Varaždina. HDZ-ovci tvrde da Proračun treba biti restriktivan i realan, ne „optimističan“ kako ga je Habuš nazvao, a osvrnuli su se i na prihode za sanaciju bala u Brezju te plaće zaposlenika u javnim ustanovama...

HDZ-ovci su tom prilikom ponovno istaknuli da Proračun neće podržati. Na konferenciji je govorio Damir Habijan iz Gradske organizacije varaždinskog HDZ-a. Naime, iz navedenog prijedloga proizlazi kako će ukupni prihodi i primici iznositi cca 359 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci 360 milijuna kuna.

>> Habuš održao brifing o proračunu: Oprezan je i optimističan, i nije "moj" već od svih građana

Istaknuo je prihode za sanaciju zemljišta na lokaciji Brezje. Ove godine riječ je o 115 milijuna kuna, što je povećanje za 20 milijuna u odnosu na 2015 godinu.

- Važno je istaknuti kako nije razvidno iz prijedloga proračuna kako će grad Varaždin uprihoditi navedeni iznos obzirom da je općepoznato zadnje dvije godine kako Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša neće sudjelovati u sufinanciranju zbrinjavanja baliranog otpada po postupku koncesije, jer je isti u nesuglasju s pozitivnim propisima, rekao je Damir Habijan.

Isto tako, od prvog siječnja u proračun se uključuju novi proračunski korisnici i to Javna ustanova Gradski bazeni, Javna ustanova Gradski stanovi i Koncertni ured. Damir Habijan kazao je su planirani rashodi u iznosu od 6 milijuna kuna od čega više od 50%, 3.3 milijuna na plaće zaposlenicima, a ostatak na materijalne troškove, od čega više od 400.000 kuna na trošak odvjetničkih usluga.

Habijan je istaknuo da je vidljivo da je u 2015. godini za plaće radnika u javnoj ustanovi gradski bazeni predviđeno 1,9 milijuna kuna, dok je plan za 2016. godinu 3,3 milijuna kuna. Naime, kako kažu HDZ-ovcu, milijun kuna je javna ustanova pribavljala vlastitim sredstvima, dok je 1,9 milijuna kuna dotacija iz proračuna grada. Sada se cjelokupan iznos od 3,3 milijuna kuna koji je namijenjen za plaće radnika financira iz proračuna grada. Podsjetimo, pročelnica Mirela Ivanković kazala je da nije riječ o realnom povećanju već samo „preseljenju na novu poziciju“.

- Problem je što nisu svi radnici (njih 33) obuhvaćeni internom sistematizacijom o radnim mjestima, odnosno drugim riječima plaća se isplaćuje za 33 radnika, a sistematizacijom su obuhvaćena 31 radnika. Kaže Habuš da nisam baš dobar u matematici, ali 33 je više od 31, rekao je Habijan.

Budući da je Damir Habijan spomenuo Strategiju razvoja koju grad Varaždin još nema, a kako kaže, potrebna je za povlačenje sredstava iz EU fondova, upitali smo ga što misli o izjavi koju je Habuš dao netom prije njihove konferencije. Habuš je, podsjetimo, rekao da će biti gotova u veljači. Habijan pak smatra da je nemoguće napraviti kvalitetnu strategiju u kratkom roku. 

Također, vijećnik HDZ-a Zdravko Golub izjavio je da će Proračun podržati na što je Habijan rekao da su statuti i akti stranke jasni te da, po njemu, treba snositi najteže posljedice.

- Pozivam sve vijećnike, bez obzira na političku opciju kojoj pripadaju da prilikom donošenja odluke o prijedlogu proračuna, imaju u vidu jedino interes našeg grada, jer u konačnici za donošenje ovako lošeg proračuna veću odgovornost će snositi vijećnici koji su ga usvojili, od gradonačelnika koji ga je samo predložio, zaključio je Damir Habijan.

Komentari