presica

Habijan: Zašto gradskoj vlasti smeta rečenica da je Varaždinka stradala od komunističkog režima?

Objavljeno: 26.06.2023. 18:58

Zadnja izmjena: 26.06.2023. 19:05

Gradski HDZ danas je održao konferenciju za medije na kojoj su poručili kako neće podržati „ispravljeni proračun“, jer se devetom po veličini gradu u Hrvatskoj, kako su rekli, „omaške“ po pitanju temeljnih dokumenata ne smiju događati.

Također, u HDZ-u su postavili pitanje što će biti s Vijećima Mjesnih odbora, odnosno kazali su kako iz dostavljenih materijala nije sasvim jasno koja je njihova sudbina. Veći dio presice ipak, koju je održao predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan, bio je posvećen slučaju spomen ploče časnoj sestri Varaždinki, Josipi Horvat, ubijenoj 1945. i bačenoj u jamu Jazovka.

Kako je Habijan pojasnio, časne sestre iz reda Družbe sestara Milosrdnica ubijenoj Josipi Horvat namjeravale su postaviti spomen ploču na rodnu kuću u ulici Ognjena Price 18, međutim gradskoj vlasti navodno je zasmetala rečenica kako je časna sestra ubijena od strane komunističkog režima. Inače je obavljala posao medicinske sestre, a u jami Jazovka skončala je po ulasku partizana u Zagreb.

'Želio bih podsjetiti...'

- Ja bih ovim putem, ako je doista tome tako, želio podsjetiti SDP-ovu gradsku vlast kako postoje (ako već ne zakoni) onda dokumenti koji su usvojeni na razini EU poput rezlucije Vijeća Europe koja vrlo jasno osuđuje komunističke totalitarne zločine. Isto tako postoji rezolucija novijeg datuma Europskog parlamenta gdje se vrlo jasno osuđuju svi totaliratni režim te se vrlo jasno kaže kako zbog pijeteta žrtvama bez obzira kojeg režima na dostojanstven način treba biti obilježena svaka žrtva – rekao je Habijan.

- Na ovaj način postavlja se pitanje da li dolazi do svojevrsnog revizionizma? Da li je ovo način na koji SDP-ova vlast želi promijeniti nešto što se nažalost dogodilo prije 80 godina? Jasan stav HDZ-a je: osuda svakog totalitarističkog režima: nacističkog, fašističkog, ali i komunističkog, ali očekujemo isto takav način postupanja i od strane aktualne gradske vlasti. Nejasno nam je što im u toj rečnici koja potpuno odgovara povijesnim činjenicama toliko smeta i vrlo jasno osuđujemo svaku vrstu totalitarizma – dodao je predsjednik gradskog HDZ-a.

Komentari