Orešković uskoro donosi odluku

Hoće li ministar branitelja biti Željko Sačić, umirovljeni general rodom iz Varaždina?

Objavljeno: 11.03.2016. 08:41

Zadnja izmjena: 11.03.2016. 10:05

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever / Youtube Screenshot

Krajem veljače predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko upravo je u Varaždinu najavio da će kao kandidata za ministra branitelja HDZ predložiti Milijana Brkića, glavnog tajnika stranke, koji je također nazočio svečanoj proslavi osnivanja HDZ-a u Varaždinu.

Međutim, ni dvadesetak dana nakon toga, Hrvatska još nema ministra branitelja, a premijer Orešković o njegovu imenu prema vlastitoj najavi trebao bi napokon donijeti odluku 11. ožujka, dakle danas.

Podsjetimo se, premda je to ministarstvo u "kvoti" Domoljubne koalicije, nakon "sage" s Mijom Crnojom i trakavice s Brkićevom diplomom, Orešković je pozvao braniteljske udruge da one same predlože svog kandidata.

"Možda greška, a možda i nije"

Karamarko je to komentirao riječima, kako je to "možda greška, a možda i nije. Možda je (premijer, nap.) mislio na članove HDZ-a", prenosi jutarnji.hr. Nadodao je također da HDZ ne može dopustiti da se Brkiću radi "ono što se radi".

Kako također prenosi jutarnji.hr, na stolu premijera Oreškovića između ostalih imena (Petra Bajana, Branka Borkovića, Stjepana Šterca i Đure Glogoškog), nalazi se i ono Željka Sačića, umirovljenog general-bojnika rodom iz Varaždina.

Sačića je predložila Udruga hrvatskih branitelja RH, ističući između ostaloga njegov maksimalan ratni staž od 2156 ratnih dana u borbenom sektoru, te dužnost pomoćnika ministra unutarnjih poslova 1996., odlukom predsjednika Tuđmana.

"Sačić, žrtva političkog progona"

Braniteljska udruga između ostaloga navodi da je Sačić "žrtva montiranog političkog procesa". Naime, nakon višegodišnjeg sudskog progona, napominju, DORH je odbacio optužnicu protiv njega za ratni zločin u Gruborima kao neosnovanu.

Zvanjem, ističu u udruzi, Sačić je diplomirani pravnik, magistar kaznenopravnih znanosti, autor desetak znanstveno stručnih radova, te odlikovan nizom odličja za zasluge u Domovinskom ratu. Danas živi u Zagrebu.

Karamarko, kako je prenio jutarnji.hr smatra da su "svi ti ljudi zaslužili da ih se poštuje i cijeni", međutim istaknuo je da će HDZ glasovati za Milijana Brkića. Ne donese li premijer Tihomir Orešković odluku danas, biti će to prema njegovoj najavi najkasnije početkom sljedećeg tjedna.

Komentari