veliki problem za poljoprivrednike

Klub HDZ-a u Saboru će podržati novi Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda -evo što on donosi

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.10.2018. 10:53

Zadnja izmjena: 08.10.2018. 10:59

Saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije Josip Križanić, inače i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, u raspravi o Prijedlogu Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda istaknuo je da ide u dobrom smjeru te najavio da će ga Klub HDZ-a podržati.

Križanić je naglasio da se u ovom zakonskom aktu predlaže dodjela pomoći prijavama u Registar šteta te će pomoć biti dodijeljena ovisno o vrsti i visini oštećene imovine. .Pomoć se dodjeljuje iz državnog proračuna RH, a može se dodijeliti i iz fondova EU-a.Kako je rekao zastupnik Križanić, na jednoj sjedinici bilo je riječi i o regulaciji korita rijeka kao prevenciji izlijevanja.

- Nije normalno da se 200-injak kilometara voze vreće za zečje nasipe, a istovremeno pijesak imamo u Kupi. Svi se pozivaju na ekološku mrežu Natura 2000 koja nas obvezuje da ne vadimo pijesak i šljunak iz Drave i Save, a to se istovremeno radi sa susjednih strana granice, s bosansko-hercegovačke i mađarske strane. S novom regulacijom i vađenjem šljunka i pijeska ne samo da ćemo spriječiti poplave nego i produžiti plovne putove - poručio je Križanić.

''Poljoprivredne štete treba skretati osiguranjima''

Saborski je zastupnik, govoreći o prijedlog Zakona, naveo i nemogućnost da se s potpunom sigurnošću donose odluke o cjeniku poljoprivrednih proizvoda i cijenama domaćih životinja potencijalnih predmeta procjene štete.

- Za ubuduće bilo bi dobro da se za takve procjene donesu jedinstvene razredne cijene na početku godine, a prijedlog kojih daje Ministarstvo poljoprivrede, te da se ono koristi bilo izvorom TISUP-om ili Državnim zavodom za statistiku ili od više njih srednjom vrijednošću -  kazao je saborski zastupnik te dodao da bi se prijedlogom ovog zakona isključili oštećenici koji su osigurali svoju imovinu, a što je intencija usmjerena prema većoj svijesti svake fizičke ili pravne osobe o važnosti osiguranja imovine.

- Kad govorimo o ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji onda elementarne nepogode ulaze u rizik poslovanja. S druge pak strane od prošle godine postoji mogućnost sufinanciranja od 70 % osiguranja poljoprivredne proizvodnje iz EU-a, a preostali dio mogu pokriti županije, dio JLS-i i vrlo malo ostaje poljoprivredniku. Stoga treba i ovim Zakonom skretati poljoprivredne štete prema osiguranjima - spomenuo je Križanić.

 

Komentari