u hrvatskom saboru

Križanić traži izradu Strategije za poljoprivredu: 'Stočarska proizvodnja je posebno osjetljiva i treba ju njegovati'

Objavljeno: 11.12.2018. 14:25

Zadnja izmjena: 11.12.2018. 14:46

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Josip Križanić poručio je Hrvatskom saboru kako je nužno izraditi Nacionalnu strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se stvorila baza za buduće zakone u poljoprivredi. 

Dodao je kako upravo zbog takve zaštite svoje proizvodnje susjedne zemlje koje nisu članice EU donose prelevmane na uvoz svinjskog ili junećeg mesa da im se ne poremeti tržište, druge pak članice EU-a kao Austrija to rješavaju neslužbenom tjednom regulacijom tržišta i potreba za uvozom od strane njihove agencije koja prati tržište.

– S druge strane, kod nas zbog otežane prodaje stoke i niske cijene svinja i junadi prestaje interes za ovim poslom. I tako se iz godine u godinu događaju amplitude viškova-manjkova poljoprivrednih proizvoda. Na tržištu je u svakom slučaju sve manje stoke, sve više poljoprivrednih proizvoda koje ovdje u RH nema tko potrošiti. Stočarska proizvodnja je posebno osjetljiva, ima dodanu vrijednost i nju treba posebno njegovati – upozorio je Križanić i naglasio da je velik doprinos i pomoć sektoru novi zakon o PDV-u kojim se znatno olakšava poslovanje poljoprivrednicima zbog međustope PDV-a od 13 posto. 

– Što se pak tiče proizvodno vezanih potpora, ide se za poticanjem proizvodnje pa je novost u ovom zakonu da se potiču mlijeko i mliječni proizvodi, goveđe i teleće meso i ovčje i kozje meso umjesto krava u proizvodnji mlijeka i krava dojilja, tova junadi i ovce i koze, i to smatram dobrim – kazao je Križanić.

Dodao je da su prijedlogom Zakona jasnije definirana postupanja u upravnom i inspekcijskom nadzoru, službenim kontrolama i kontrolama Agencije za plaćanje vezanim uz administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu, kao i pravila o jakim alkoholnim vinima i aromatiziranim proizvodima od vina. Uz Zakon o poljoprivredi u Hrvatskom saboru usvojen je i Zakon o uzgoju domaćih životinja.

Komentari