osvrt

Martinčević: Broj stanovnika pada, a birokracija buja, i to za više od 70 posto

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.01.2022. 09:37

Zadnja izmjena: 28.01.2022. 09:44

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević se u Saboru osvrnula na, kako je rekla, bujanje birokracije u Hrvatskoj.

Prema njezinim riječima, iako u Hrvatskoj imamo pad broja stanovništa, istovremeno se povećava broj zaposlenih u općinama, gradovima i županijama.

- Ukupno broj zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave narastao je sa 10.692 na 19.047 odnosno porastao za čak 78.4 %. Isti trend prati i zapošljavanje u državnom i javnom sektoru gdje su u zadnjih 13 godina rashodi za zaposlene narasli za 11,8 milijardi kuna odnosno za 68 % - rekla je Martinčević.

Kako je dodala, nije problem u zaposlenima, već u sustavu kojeg treba ''pod hitno mijenjati i učiniti racionalnim i efikasnim''.

- Upravo to očekujemo od ove Vlade i ministra Malenice. Mi smo sada već na pola mandata, a o reformi javne uprave nismo još čuli niti riječi. Stoga pozivamo ministra da u najskorije vrijeme izađe sa jasnim planom i programom koji će našu javnu upravu učiniti ekonomičnijom, efikasnijom i jeftinijom te na taj način rasteretiti naše građane i naše gospodarstvo - dodala je Martinčević.

Komentari