najavljena sjednica

'300 tisuća eura za male komunalne akcije umjesto politike u mjesnim odborima'

Objavljeno: 25.09.2023. 10:16

Zadnja izmjena: 25.09.2023. 10:16

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković najavili su prvu sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća nakon ljetne stanke koja će se održati sutra s početkom u 15 sati.

Kako su najavili, dnevni red sjednice će se sastojati od ukupno 22 točke, istaknuvši pritom, između ostalog, prijedlog statutaturne odluke o izmjenama i dopunama Statuta zbog novog modela participacije građana, zatim rebalans proračuna, prijedlog odluke o javnim priznanjima gdje će se reducirati broj nagrada te izmjene i dopune Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, kao i izvješća o radu gradskih tvrtki.

- Otvorit ćemo posebnu aktivnost kod komunala u vrijednosti 300 tisuća eura koje ćemo namjenski pripremiti za male komunalne akcije koje će direktno predložiti naši sugrađani. Novce za to dobili smo na način da smo, umjesto neefikasnih vjeća mjesnih odbora dolazi do direktne komunikacije putem participativnog proračuna, održat ćemo zborove građana recimo jednom godišnje. Gradonačelnik i ja ćemo onda obići bivše mjesne odbore - rekao je Marković.

Osvrnuo se pritom i na prijedlog odluke o izmjeni Poslovnika o radu Gradskog vijeća, odnosno kako je rekao, najave ukidanje mjesnih odbora.

- Ja sam i sam bio vijećnik mjesnog odbora i predsjednik 5. M.O. i osjetio kojiko u tome ima previše politike, a premalo želje i volje gradskih vlasti koje, ako niste ista politička opcija, da se nešto napravi. Nije točno da ukidamo direktnu participaciju građana, mislim da se sugrađani koriste svim modernim alatima i kounikacija je poboljšana - rekao je.

Komentari