Obrat situacije! Država zasad odustala od smještaja izbjeglica u Varaždinu

Objavljeno: 18.09.2015. 15:18

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:49

Foto: Domagoj Sigur

Dok su na prostoru bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu započele opsežne pripreme za prihvat većeg broja izbjeglica, a Stožer zaštite i spašavanja Varaždinske županije zajedno sa Stožerom zaštite i spašavanja Grada Varaždina  na licu mjesta sazvao izvanrednu tiskovnu konferenciju, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je da se izbjeglice zasad neće upućivati prema Varaždinu, već da će se izbjeglička problematika rješavati na istoku zemlje. 

Nakon što su državni vrhi, gradske i županijske vlasti obavijestile javnost da će u Varaždin na prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici stići izbjeglice, iz Državnog ureda za zaštitu i spašavanje nešto poslije 15 sati stigla je informacija da se od svega odustaje.

- Ovog časa je nazvao gospodin Perinić, ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje i dao nam je informaciju i nalog da prekinemo s ovom akcijom pripreme prostora za prihvat izbjeglica. Odlukom Ministarstva unutarnjih poslova i zapovijedi s vjerojatno državnog vrha, kompletna ova akcija trenutno otpada i Varaždin više nije u igri što se tiče prihvata izbjeglica do daljnjega. Situacija sa izbjeglicama će se do daljnjeg odvijati na istoku zemlje - istaknuo je Kišić netom nakon što je medije izvjestio da će u Varaždin u prvom valu stići oko dvije tisuće izbjeglica.

Iako u ovom trenutku Grad Varaždin i Varaždinska županija ne trebaju osigurati smještaj izbjeglicama, Kišić je naglasio kako će ipak ostati pripremni ukoliko bude potrebe.

- Međutim, mi ostajemo spremni. Sve aktivnosti koje smo pokrenuli sad se prekidaju, ali do daljnjega ostajemo u pripravi u slučaju da će ipak biti potreban prihvat tih ljudi - rekao je Kišić.

A desetak minuta prije situacij je bila nešto drugačija. U Varaždin je prema procjenama trebalo u prvom valu stići oko dvije tisuće ljudi, dok se sveukupno spekuliralo i o brojki od pet tisuća izbjeglica. Prostor bivše vojarne u Optujskoj se danas užurbano pripremao za prihvat izbjeglica.

Saznajte više:

>>Gradonačelnik i župan: Upozoravali smo na neodgovarajuće uvjete, ali sada budimo puni razumijevanja

>>FOTO Bili smo u vojarni: U tijeku užurbane pripreme na prostoru gdje će se smjestiti izbjeglice

>>EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO U Varaždin pristižu izbjeglice, potvrdio i načelnik stožera Alen Kišić

Vojarna u Optujskoj ulici trebala je biti registracijski kamp za izbjeglice na nacionalnoj razini, a cijelom tom akcijom je trebalo rukovoditi Ministarstvo unutarnjih poslova. Na sastanku hitnog stožera dogovorilo se sve oko postupanja s izbjeglicama. Kišić je nekoliko puta naglasio da prema informacijama policije s terena, izbjeglice ne žele ostati na ovom području već im je cilj kako što prije doći do Austrije, odnosno Njemačke.

- Mi smo možda ostali kao nekakvi lijevak u Varaždinskoj županiji, zato što oni idu prema ovim graničnim prijelazima, a mi smo na dijelu gdje je najkraći put prema granici sa Slovenijom odnosno Austrijom. Sve službe su spremne i mi izlazimo na teren. Ova vojarna nije bila spremna za tako nešto, tu nema ni struje ni vode, no to ćemo sve osigurati. Nije bila naša odluka da se ovaj prostor stavi u tu funkciju, već odluka države - rekao je Kišić netom prije nego što je javljeno da se od cijele ove akcije odustaje.

Ipak, pomoć je izbjeglicama potrebna, a nju prikuplja Crveni križ. Iz Crvenog križa apeliraju na sve ljude koji mogu da pomognu svojim donacijama.

- Prikuplja se tost/dvopek, sir u listićima, riblje konzerve, pileće paštete, datulje/grožđice, dječja hrana – kašice u staklenkama i formule za miješanje s vodom, suhi keksi – mini pakiranje, mini sapun, maramice za dezinfekciju bez alkohola, gel za dezinfekciju bez alkohola, dječje pelene u različitim veličinama, higijenski ulošci - poručili su iz Crvenog križa.

Varaždinu građani mogu svoje donacije donijeti u prostorije GDCK Varaždin, S.Vraza 8 radnim danom od 9:00 do 19:00 sati i subotu (19. rujan) od 9:00 do 12:00 sati.

GDCK Ivanec je također poslao apel. Svi koji žele pomoći neka se jave na telefon 781-534 ili 770-533 ili mailom na [email protected], a donacije prikuplja danas do 15 sati te tijekom idućeg tjedna.

 

Komentari