u Marofu nikad mira

Nakon ljetnje stanke u Marofu ništa novo - evo najzanimljivijih dijelova sjednice Gradskog vijeća

Objavljeno: 05.09.2016. 20:17

Zadnja izmjena: 05.09.2016. 21:45

Na danas održanoj sjednici 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Novog Marofa najviše je diskusije i vrlo burne polemike izazvao izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa za prvo polugodište 2016. godine.

Na dnevnome redu bilo je devet točaka i neke od njih - poput točaka koje su se ticale rada Civilne zaštite - prošle su bez rasprava, pa su odluke donijete jednoglasno.

No, iznimno je burno bilo kad se raspravljalo o tome kako se raspolagalo gradskim novcima u prvih šest mjeseci ove godine. Gradonačelnik Siniša Jenkač predstavio je rezultate u pozitivnom svjetlu, zbog rasta prihoda od 2 milijuna kuna, ali nije trebalo dugo čekati na kritike oporbe.

Hrenić: 'Izvještaj treba odbaciti'

Prvu i najglasniju kritiku uputio je bivši novomarofski gradonačelnik, Darko Hrenić, koji je rekao da je izvršenje proračuna od svega 26% u prvoj polovici ove godine iznimno slab rezultat.

- Neka se primijene isti kriteriji kao i na moj proračun. - podsjetio je Hrenić na epizodu s kritikama od prije dvije godine.

Na primjedbu gradonačelnika Jenkača da je sada proračun u puno boljem stanju nego prije dvije godine, Hrenić je odgovorio:

- Sadašnji je gradonačelnik bolji od mene jedino u odnosima spram medijima.

Primjedbe na izvještaj imala je  i oporbena zastupnica, Draga Bitar, nabrojavši pritom niz proračunskih točaka čije je izvršenje ostalo na nula postotaka. Kritici se pridružio i Boris Ravić, jer se nije dovoljno potpore dalo Udruzi mladih.

Jenkač: Prvo treba tužiti Hrenića

Rasprava o proračunu stalno se vraćala na tvrdnju da je za Hrenićeva mandata manjak u proračunu iznosio pet milijuna kuna, na što je ovaj zaprijetio tužbom ukoliko se ta, kako ju je on nazvao, kleveta nastavi iznositi. Na to mu je gradonačelnik Jenkač odgovorio da je prvo trebalo njega tužiti zbog ranijih propusta.

Na koncu je izvještaj usvojen s 10 glasova za i 7 protiv.

Istim je omjerom izglasovana i odluka o kratkoročnom zaduženju Grada kod Zagrebačke banke u iznosu od 1,3 milijuna kuna. Radi se o takozvanom cash pool, novcu kojega gradska vlast može povući u slučaju potrebe. Osobite je dvojbe izazvala činjenica da tako mogao nastati dug koji bi trebala vraćati buduća vlast.

- Eto, bolje je tih 1,3 milijuna kuna duga, nego ona 2 milijuna kuna koje je ostavila prethodna vlast, popravljamo se. - duhovito je komentirao HSS-ov vijećnik Kruno  gradonačelnik

Nakon par mirnih točaka, sukob se opet nastavio tijekom aktualnog sata, u kojemu je bivši gradonačelnik Hrenić iskoristio svoje pravo da postavi tri pitanja. U jednom od njih je spomenuo i naš portal na kojemu je svojedobno izašla vijest o infrastrukturnim radovima u Novom Marofu.

- Pustite naslov, novinari mogu oblikovati naslov kako hoće, pročitajte u samom članku što je točno rečeno. - odgovorio je iznervirani Jenkač.

Nastavak sukoba na aktualcu

Hrenića to nije omelo da optuži gradonačelnika za korištenje automobila u vlasništvu Grada za stranačke svrhe, na što je Jenkač odvratio da je to neistina.

- Ja sam se po službenoj dužnosti vozio na misu u Ludbreg. - odgovorio je gradonačelnik.

Nakon što je dobio odgovore na svoja pitanja, vijećnik Hrenić je napustio sjednicu.

Pitanja na aktualnom satu postavio je i oporbeni Dragutin Košćak, a ticala su se zastoja u izvođenju određenih strukturnih projekata. HDZ-ov vijećnik Miro Sabolić je svojim pitanjima o projektima sadašnje gradske uprave, prema vlastitim riječima, htio da se pokaže koliko je ova vlast do sada uistinu napravila.

Ovo, naravno, nije ni prvi ni posljednji put da se javno sukobljuju sadašnji i bivši gradonačelnik. Ipak istine radi treba reći da je bilo i konstruktivne diskusije i mirnijih tonova.

Komentari