priopćenje za javnost

SDP-ov odgovor HDZ-u: 'Vama dijete u Varaždinu vrijedi osam puta manje od djeteta u Dalmaciji'

Objavljeno: 28.09.2023. 20:07

Zadnja izmjena: 28.09.2023. 20:13

Objava SDP-a Grada Varaždina: 

"Odgovor Gradske organizacije SDP-a na HDZ-ovo priopćenje

Na 4. sjednici Gradskog vijeća održanoj 26. rujna vijećnici oporbe, a ponajprije HDZ-a, pokazali su pozamašnu razinu politikanstva, populizma, ali i što je najtragičnije i elementarno nepoznavanja činjenica kako lokalne tako i nacionalne politike.

Na stranu činjenica da je i ova 4. sjednica prošla bez prisustva predsjednika gradskog HDZ-a i saborskog zastupnika Damira Habijana koji se još od izvanrednih izbora nije pojavio niti na jednoj od četiri održane sjednice nakon izvanrednih izbora još tamo u travnju, izbora za koje najveću odgovornost snosi upravo njegova stranka i njihov koalicijski partner na županijskoj razini. Žalosti spoznaja da predsjednik gradske organizacije HDZ-a nema vremena za probleme naših sugrađana. Istovremeno mu je omiljeni politički sport iskakati iz paštete na nacionalnoj televiziji i braniti neobranjivo. Ima on vremena i za sve protokole i naslikavanja, ali kad su u pitanju interesi grada i građana Varaždina, e tu već nastaje problem. Naći će on vremena i baviti se trivijalnim protokolarnim poklonima grada Varaždina, ali ga ne zanima podrška svome gradu u rješavanju ključnih problema ili predlaganje konstruktivnih rješenja.

U njegovom izostanku odnosno izbjegavanju služenja građanima koji su ga izabrali na nedavnim izborima, boje HDZ-a u Gradskom vijeću brane dvije vijećnice, Spomenka Kiđemet Piskač i Aranka Oreški. Možemo razumjeti početnu tremu i političko neiskustvo predstavnica HDZ-a, ali bi od njihovog političkog mentora bilo za očekivati da ih barem donekle pripremi kako bi svladale elementarne činjenice i procese.

Neshvatljivo je da vijećnica Oreški za govornicom izjavi nešto što bi moglo ući u kategoriju političkih bisera HDZ-a u Varaždinu. A ona je javno prozborila ovo:„Ja nemam ništa protiv da se izgradi vrtić u Hrašćici, ali mi razgovaramo o djeci iz Varaždina“. Čini se da po njezinim mjerilima građani Hrašćice nisu ravnopravni građani Varaždina?! Nama su, za razliku od vijećnice Oreški jednako bitna djeca i građani cijelog područja grada. Zato i gradimo vrtić u Hrašćici, kojeg su bivše vlasti u kojima je sudjelovao i HDZ, 20 godina obećavali prije svakih izbora, a mi ćemo ga sagraditi sljedeće godine.

S druge strane, vijećnica Kiđemet Piskač preuzela je na sebe ulogu glavnog grudobrana pa je tako i prozvala gradonačelnika Bosilja za nedostatak empatije prema roditeljima čija djeca pohađaju vrtić i da razmisli o spuštanju cijene vrtića jer Vlada kreće sa subvencijama cijene smještaja. I u toj je svojoj diskusiji iskazala posebnu brigu za plaće radnica u Konzumu koje sada eto moraju platiti skuplji vrtić? Za ovu priliku možemo samo čestitati gospođi Kiđemet Piskač jer je prepoznala gdje leži pravi problem: Vlada RH je svojim nečinjenjem doprinijela tome da je naša zemlja u vrhu prema visini inflacije u EU pa je izravni krivac što radnica u Konzumu, ali i svi radnici i umirovljenici, svi građani naše zemlje „uživaju“ u rekordnoj inflaciji, a trgovački lanci s kojima njezina Vlada i te kako dobro surađuje i štiti interese krupnog kapitala, masno zarađuju na leđima naših građana.

A kad nam je svojim neiskustvom već pružila ovu priliku da progovorimo o radnicama Konzuma, evo jednog jednostavnog pitanja i vijećnici i njezinoj  Vladi: zašto po vama dijete radnice Konzuma u Varaždinu vrijedi 8 puta manje od djeteta radnice Konzuma u nekom malom mjestu u Dalmaciji ili Slavoniji?? Zašto niste prihvatili prijedlog SDP Hrvatske da se u državnom proračunu, u teškim trenucima za građane i s nabubrenim proračunom od novaca prikupljenih od PDV-a koji je izdašan zbog inflacije, da sva djeca imaju besplatne vrtiće u svim dijelovima Hrvatske. To bi bilo pravedno, ali i jedina prava i ispravna pronatalitetna mjera. Raditi ovakve razlike između roditelja i djece u različitim dijelovima Hrvatske upravo je najbolji dokaz izostanka empatije HDZ-a i Vlade RH, ali i potpuno pomanjkanje vizije demografske obnove naše domovine. Očito je cilj HDZ-a kazniti  sve one koji se bolje razvijaju i rade jer u takvim sredinama je jako teško naći HDZ na vlasti."

Komentari