priopćenje za medije

SDP: 'Zbog ove greške Vlade RH ne možemo koristiti razvojne potpore i pomoć'

Objavljeno: 01.03.2024. 17:33

Zadnja izmjena: 01.03.2024. 17:37

Saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a Branko Grčić, načelnica općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić i načelnik općine Maruševec Mario Klapša održali su danas u Hrvatskom saboru konferenciju za medije na temu "Zašto je indeks razvijenosti neupotrebljiv?".

Naime, kako su pojasnili, početkom siječnja Vlada RH je donijela Odluku o razvrstavanju općina, gradova i županija prema indeksu razvijenosti za naredno razdoblje. Pri tome je, tvrde, napravljena pogreška u izračunu koja je u nepovoljniji položaj stavila veliki broj jedinica lokalne samouprave u smislu mogućnosti korištenja razvojnih pomoći i potpora. Načelnik Klapša rekao je kako se to može gledati kao izvjestan politički razvojni uspjeh, ali da bi do toga došlo to moraju biti realni i točni izračuni.

Klapša ističe i kako je Hrvatska centralizirni sustav te da jedinice lokalne i regionalne samouprave za veće kapitalne investicije ili iskorake u području socijalne skrbi i zdravstva moraju tražiti pomoć od strane države ili od strane fondova Europske unije.

- Ja ću se osvrnuti na potpore za dječje vrtiće. SDP se zalaže za to da bi vrtići trebali biti besplatni. Mi smo to željeli obistiniti i realizirati u općini Maruševec, no zbog evo takvih izračuna po kojima ispada da je dijete u primjerice Babinoj Gredi vrijednije od djeteta u Varaždinu, nismo u toj mogućnosti. Ograničenja što se tiče indeksa razvijenosti posebno su izražena u natječajima i javnim pozivima koji se tiču izgradnje infrastrukture, potpora u kulturi, turizmu, ali i u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja - rekao je Klapša.

Komentari