trik pitanje, kažu

Što je pokazao ishod jučerašnjeg glasovanja u Ivancu?

Ni jedan gradski vijećnik nije glasovao za to da se raspisani referendum stavi izvan snage, ali gradonačelnik Batinić i njegova lista ostali su u manjini kada je riječ o tome da je odabrana zakonita vrsta referenduma. Mogao je, naime, biti raspisan referendum s potpuno istim pitanjem, ali drugačijeg karaktera, koji bi podjednako pokazao raspoloženje građana, pojašnjavaju. Ovako se Grad, kako dio njih ističe, izložio te se i nadalje izlaže riziku…
Objavljeno: 15.02.2022. 19:58

Zadnja izmjena: 16.02.2022. 08:51

Gradsko vijeće Grada Ivanca danas je odlučivalo o tome da li je Ministarstvo uprave i pravosuđa u pravu kada kaže da je referendumsko pitanje nezakonito, a rezultat je vrlo zanimljiv.

Ni jedan od gradskih vijećnika nije, naime, glasovao za to da se Odluka o raspisivanju lokalnog referenduma stavi izvan snage. Kako se može zaključiti, nije im sporan referendum kao takav, nego vrsta referenduma koju je Milorad Batinić izabrao, a koja možda zaista nije zakonita. Takav stav je, podsjetimo, u svojem nedavnom priopćenju pojasnio SDP.

- Predložili smo gradonačelniku da razmisli o raspisivanju savjetodavnog referenduma koji bi bio u skladu sa zakonom, ali nažalost gradonačelnik se oglušio na sve naše apele.

Gradonačelnik Milorad Batinić tako je večeras ostao u manjini sa svojih šestero nezavisnih vijećnika i jednim članom Reformista, koji su ustrajali u tome da je referendum kakav je raspisan - potpuno u skladu sa zakonom. Pitanje je zapravo bilo više simboličko karaktera, odnosno postavljeno u smislu političkog opredijeljenja po konkretnom pitanju - jer, kako god da je netko glasovao, na kraju bi ipak odlučivao Upravni sud. A tako će sada i biti.  Odlučit će Upravni sud.

Osim jednog vijećnika Reformista i njegovih šestorice vijećnika, sa stavom gradonačelnika naposlijetku se nije složila ni jedna stranka od prisutnih u Gradskom vijeću (HDZ, SDP, HNS, HSU). 

Što je rekao Batinić?

"Pred Gradskim vijećem Ivanec sada su dvije mogućnosti. Prva je da prihvati nalog Ministarstva pravosuđa i uprave i da vlastitu Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma stavi izvan snage. Druga mogućnost je da i dalje ustraje u stavu da je odluka zakonita te da postavi zahtjev da se njena zakonitost preispita na višim instancama", riječi su kojim je večerašnju sjednicu najavio Milorad Batinić, koji ovih dana obilazi mjesne odbore.

Komentari