razvoj toplica

Stričak: 'Ako će biti po Čačićevom, Topličanci će bazene gledati preko ograde'

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.02.2022. 13:37

Zadnja izmjena: 21.02.2022. 14:00

"Ako je Topličancima u cilju da svoje bazene žele gledati preko ograde, da ne mogu doći na red na rehabilitaciju, izglasajte i idemo u privatizaciju. Ako skupština izglasa, ja ću to potpisati. Ali ja za to nisam i nikad neću biti da se jedan metar od ovoga privatizira", rekao je danas na Županijskoj skupštini župan Anđelko Stričak o strategiji razvoja Varaždinskih Toplica koju je naručio bivši župan Radimir Čačić.

Župan Stričak tvrdi kako je, kada je preuzeo vlast, ubrzo uvidio kako cijela stvar ide u smjeru privatizacije i ničeg drugog.

- Kada sam vidio da sve ide u smjeru privatizacije, ja to nisam htio preuzeti. Nisu bili u Bolnici, nisu bili u Gradu, pa s kim su onda pripremali tu studiju? Sad čujemo od Runca da to nikad nije bila točka bivšeg saziva. Zbog čega javnost nije bila upoznata sa izradom? Čak su Topličancima i parkić u zavoju htjeli uzeti i izgraditi hotel.Naravno da na to nisam pristao bez konzultacije s gradom i bolnicom. Prolongirali smo rok do kraja godine da se s time upozna javnost, bolnica i gradonačelnica - rekao je Stričak.

'Financirajmo preko VABE'

Na prozivku kako će još uvijek stigne prijaviti projekt, odgovorio je ironično:

- Ja predlažem da se to financira iz naše banke. Sjećate se da je 2008.godine Čačić osnovao VABU upravo zato da financira projekte općina i gradova. Jel zna netko gdje joj je sjedište? 

'Onaj čije se ime ne izgovara'

U sličnom ironičnom stilu govorio je i Alen Runac, dodajući da ni on kao predsjednik Skupštine ništa nije znao.

- Ne bojim se privatnog vlasništva, ali se bojim što će biti kada se spoje "onaj čije se ime ne izgovara" i privatno vlasništvo. Kad ste već tako nabrijani, pokažite to u Gradu Varaždinu gdje ste na vlasti - rekao je Runac.

'Nitko me ništa nije pitao'

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica i vijećnica Dragica Ratković u svojem je izlaganju potvrdila županove riječi, kako se o cjelokupnom projektu "s njome nitko nije konzultirao".

- Ova strategija se potpuno krivo zove, i Grad je morao biti uključeni u sve to. Ako netko dođe na tvoje područje, onda se mora najaviti i reći što želi raditi - rekla je Ratković.

'Ništa bez referenduma'

Na njezine riječi nadovezao se i županijski vijećnik Dragutin Kranjčec, inače bivši gradonačelnik Varaždinskih Toplica koji je rekao kako ''ne treba bacati novce'' te raspravljati o nečemu što bi mogli biti aktualno tek za pet godina.

- Bez odluke vijeća u Toplica i bez referenduma se ne bi smjelo ništa napraviti - zaključio je Kranjčec.

'Feudalni gospodar'

Mario Lešina iz NL Ivana Čehoka je pak o ovoj Strategiji rekao kako je to ''popis želja i mogućnosti'' dodajući kako se ne boji privatnog vlasništa no da se ''treba dobro pripremiti''.

- Svi resursi Grada su u vlasništvu Toplica i zamislite da vam dođe feudalni gospodar koji će onda biti vlasnik života i smrti u bolnici. Gdje je tu kasnije poluga razvoja Varaždinskih Toplica - rekao je Lešina.

S njim se složio i Marijan Cingula rekavši kako se mora spriječiti da ne dođo do manupulacije.

- Rizik je da netko dođe i nizom pravnih i imovinskih manipulacija zapravo dođe do velike vrijednosti u materijalnoj imovini bolnice i grada. Mi kao političko tijelo taj strah moramo eliminirati i omogućiti da do tako nečeg ne dođe - rekao je Cingula.

Raspravu je zaključio Ivan Čehok, riječima koje je uputio Reformistima:

- Vaša cijela politika od 2005. se zasniva na tome da se grade zidovi, ali ovo nisu zidovi. Mi moramo donijeti odluku o tome da se ništa ne može raditi bez odluke Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica. Nemojmo raditi bedastoće. Pa što ste onda radili ako to nema veze s naslovom ove strategije u kojem stoji "privatizacija"?

Komentari