Štromar nakon sastanka s Kolindom: Tko je smio govoriti, a tko ne

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 07.05.2015. 12:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ured Predsjednice RH

Sastanku predstavnika izvršne vlasti u lokalnim i regionalnim samoupravama u Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, nazočio je i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Po funkciji koju obnaša, Štromar je jedini bio ovlašten govoriti u ime Hrvatske zajednice županija. Međutim, to se, nije dogodilo...

- Kao župan Varaždinske županije, jednoglasno sam izabran za jedinog potpredsjednika Hrvatske zajednice županija prije godinu i pol dana. Kako na radnom susretu s predsjednicom Republike nije bio nazočan predsjednik ZŽ Tolušić, kao izabrani potpredsjednik Zajednice sam, po funkciji koju obnašam, jedini bio ovlašten govoriti u ime Hrvatske zajednice županija – izjavio je Predrag Štromar, dodavši da se to iz njemu  nejasnih razloga, nije dogodilo.

Naime, u ime HZŽ govorio je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, koji je samo član Izvršnog odbora zajednice. Teme sastanka su jako važne za lokalnu samoupravu kao što su izmjene Zakona o brdsko-planinskim područjima te Zakona o regionalnom razvoju.

Očekivalo se da će sastanak poslužiti da se rasprave konkretne izmjene i dopune kako bi se ispravile moguće manjkavosti s negativnim učincima za naše pojedine općine i gradove, ističe varaždinski župan.

- Najmanje što se moglo od ovako planiranog skupa desiti jest to da on postane politički skup na kojem će HDZ iskoristiti instituciju Predsjednice RH za svoju političku promidžbu. Kako sam legalno i na demokratski način izabran za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija, u odsutnosti predsjednika Zajednice jedini sam ovlašten predstavljati Zajednicu, ostao sam neugodno iznenađen kad se u ime Zajednice skupu obratio i održao izlaganje gospodin Tomašević – navodi Štromar.

- Iako poštujem kolegu Tomaševića, ne mogu se oteti dojmu da je, možda i ne svojom željom, sudjelovao u političkoj igri koju je režirala središnjica HDZ-a. Želio bih vjerovati, radi zaštite demokracije i institucija u našoj zemlji, kako se u ovom slučaju radilo o tehničkoj omašci i još jednom propustu protokola Ureda predsjednice, a nikako izrežirani plan da se demokratske institucije privatiziraju od strane jedne stranke – zaključio je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Predrag Štromar.

Komentari