U Gradu Varaždinu i Županiji gotovo svi službenici položili su državni stručni ispit

Objavljeno: 13.06.2015. 16:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija/Arhiva eVaraždin.hr

Nakon što je Ministarstvo uprave od upravnih tijela općina, gradova i županija  zatražilo dostavku podataka imaju li lokalni službenici položen državni stručni ispit, što je prema Zakonu o lokalnim službenicima i namještenicima uvjet za prijam u službu, otkriveno je da čak 330 njih nije položilo državni stručni ispit.

U postotku, to bi bilo 2,4 posto svih lokalnih službenika, a o tome se raspravljalo na sjednici saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu. Na samu problematiku upozorila je Udruga gradova.

Službenici bez položenog državnog stručnog ispita bi po sili zakona trebali biti otpušteni zbog čega se, upozoravaju iz Udruge gradova, stvorila velika panika na terenu.

- Današnje probleme dijelom je generiralo i to što je određeni broj službenika putem natječaja primljen u službu u upravna tijela i službe lokalnih jedinica, no u rješenjima o prijemu nije navedena obveza polaganja državnog stručnog ispita. Shodno tome, budući da u rješenjima nije bilo obaveze polaganja, lokalni službenici nisu ni pristupali polaganju ispita, a pretežiti dio njih danas nema pisanoga traga' o oslobođenju te obveze - kažu u Udruzi gradova.

Upravna inspekcija izdala je rješenje kojim čelnicima lokalne samouprave nalaže da do 30. lipnja postupe sukladno Zakonu o lokalnim službenicima i namještenicima, odnosno da službenicima koji nemaju položen ispit služba prestane po sili zakona.

Kakva je situacija s polaganjem državnih stručnih ispita lokalnih službenika u našoj županiji, pitali smo Varaždinsku županiju i Grad Varaždin.

- Gotovo svi službenici Varaždinske županije imaju položen državni stručni ispit, s obzirom na to da je svega par službenika oslobođeno te obveze temeljem tada važećih zakonskih propisa - odgovorili su nam iz Varaždinske županije.

Što se tiče Grada Varaždina, državni stručni ispit također imaju položeni svi službenici, i oni zaposleni na neoređeno i oni zaposleni na određeno.

- Na dan 12. lipnja 2015. godine u Gradu Varaždinu zaposlena su 92 službenika i 11 namještenika na neodređeno vrijeme te 5 službenika na određeno vrijeme, zbog povećanog obima posla, odnosno legalizacije. Državni stručni ispit položili su svi službenici koji su u službi na neodređeno vrijeme te 4 službenika koji su u službi na određeno, dok je 1 službenik, koji je započeo s radom na određeno vrijeme dana 1. svibnja 2015. godine, dužan položiti državni stručni ispit u roku od godine dana - odgovorili su iz Grada Varaždina.

Komentari