Ulaganja

Vlada dala zeleno svjetlo Gradu Varaždinu za zaduživanje - za ovaj projekt

Objavljeno: 07.09.2023. 14:37

Zadnja izmjena: 07.09.2023. 14:37

Vlada je danas dala Gradu Varaždinu zeleno svjetlo za zaduživanje u visini od 4,9 milijuna eura kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), za kapitalni projekt modernizacije javne rasvjete.

Po riječima ministra financija Marka Primorca, Ministarstvo je dobilo zahtjev Grada Varaždina za to zaduženje te je utvrdilo da je on u skladu sa zakonom propisanim ograničenjima zaduživanja lokalne samouprave, pa ga je Vlada danas i odobrila.

Gradu je tako dana suglasnost za zaduženje kod HBOR-a za 4,9 milijuna eura, s rokom otplate kredita od 10 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 3,2 posto godišnje te jednokratu naknadu za obradu zahtjeva u visini od 0,2 posto odobrenog kredita.

Podsjetimo, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj početkom srpnja najavio je da se kreće u smjeru postavljanja LED javne rasvjete u Varaždinu, a do jeseni će proraditi i solarne elektrane na objektima Srednjoškolac i Graberje te da je u pripremi je i natječaj za postavljanje solara na osnovnim školama, kako bi se ostvarile uštede na ogromnim računima za struju.

- Naši računi za električnu energiju su enormni. Ove godine ćemo potrošiti gotovo 1,2 milijuna eura za javnu rasvjetu, što je ogroman nonsens, zato jer HEP nema kud s viškom struje u noćnim satima, a skupo je prodaje jedinicama lokalne samouprave. To bi netko trebao raščistiti na razini države - upozorio je u srpnju gradonačelnik Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Komentari