komentar

Vupora: 'Vlada je ukinula prirez kako bi povećala povećala prihode HDZ-ovim županijama'

Objavljeno: 04.11.2023. 08:34

Zadnja izmjena: 04.11.2023. 09:07

Vlada RH je krajem svibnja ove godine najavila ukidanje prireza i prepuštanje određivanja poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave, a saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora smatra da je to učinila kako bi povećala prihode županijama. Naime, kako je obrazložila Vupora, sve jedinice lokalne samouprave za županije odvajaju dio poreza na dohodak koji sada moraju povećavati, a u najviše županija na vlasti je HDZ.

Za Antolić Vuporu takva odluka nije dobra jer, kako kaže, prirez su plaćale samo osobe koje dobivaju plaću iznad određene visine te su jedinice lokalne samouprave mogle same određivati njegovu visinu u skladu sa svojim potrebama. Ukidnjem prireza, gradovi i općine dobili su vrući krumpir u ruke, dok županije profitiraju još više.

- Jadni župani koji su većinom i HDZ-ovci nemaju dovoljno novaca pa će oni sada taj novac "bolje iskoristiti" nego bi to općine i gradovi gdje bi taj neposredni oblik odlučivanja bio puno jači i efikasniji za građane koji tamo žive. Prirez je taj koji daje određeni nadstandard za one djelatnosti koje pokrivaju općine i gradovi. Dakle, s tim novcem mogle su biti asfaltirane ili popravljene ulice, poboljšati se smještaj u vrtićima ili izgraditi novi. To se moglo bolje upotrijebiti - zaključila je Vupora, gostujući nedavno u eTV studiju.

Komentari