razne aktivnosti

Foto - Na Varaždinskoj tržnici održan svjetski projekt 'Food Revolution Day'

Objavljeno: 30.04.2022. 09:40

Zadnja izmjena: 30.04.2022. 11:00

Održivost itekako može biti načelo primjenjivo u svakodnevnom životu, a svi koji žele saznati više o toj temi, pozivaju se da danas prijepodne navrate na varaždinski plac.

Sudionici događaja Food revolution day pobrinuli su se temu predstaviti na kreativan način. Posjetitelje očekuju radionice i degustacija ukusnih jela kojima je zajedničko što ih je moguće pripremiti od tzv. ostataka ili hrane 'zaboravljene' u hladnjaku. To nipošto nije otpad - osim što je hrana koja je demonstrirana posjetiteljima izuzetno ukusna, na ovaj način moguće je racionalizirati gospodarenje vlastitim kućanstvom i znatno uštedjeti na kućnom budžetu.

Karmen Kokot, univ. spec. nutricionizma iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole te Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma i Dorotea Solomun iz TZ Grada Varaždina pripremaju namaz od slanutka s mrkvom i klicama, smoothie od bobičastog voća i sladoled od banana i jagoda, dok chef restorana August Goran Jelušić priprema ratatouille od povrća s placa i domaću palentu. Posjetitelji na dar dobiju i besplatnu kuharicu 'Od ostataka do zdravog obroka'.

- Današnje događanje na Varaždinskoj tržnici svjetski je projekt koji se u Varaždinu provodi od 2017. godine. Promoviramo pravilnu prehranu, s time da je ovogodišnja tema održivost, zbog čega su nam se pridružili i naši učenici Ekološki tehničari - rekla je Karmen Kokot.

A kako je nedavno obilježen i Dan planete Zemlja, događaju se pridružuju ekolozi iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, pod vodstvom prof. Petre Novak Mlinarić koji su osmislili nagradni eko kviz. Ne nedostaju ni sadržaji za najmlađe, a kako je na placu učenje uvijek i igra o tome brinu 'Mrkvica', Grašak' i 'Jagodica' iz UO Favela te Marija Crnčec koja oslikava lica.

Partner na događaju je i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije čiji djelatnici svima koji to žele, besplatno mjere tlak i razinu šećera u krvi. Događaj traje od 9 do 11 sati.

Komentari