Na Srninu nesreću, Messi i društvo s drugog planeta

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 07.04.2011. 08:09

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Josep Guardiola sinoć je postao treći trener u Barceloninoj povijesti koji je ostvario devet domaćih uzastopnih pobjeda u europskim natjecanjima. Ranije je to uspjelo Michelsu i Cruijffu.

Na Šahtarovu nesreću opet su Messi i društvo bili s drugog planeta. “Svemirci” naizgled nisu odigrali ništa posebno, a krajnji rezultat prve četvrfinalne utakmice Lige prvaka između Barcelone i Šahtara je 5:1 (2:0). I sad se čeka španjolsko polufinale, “el clasico” Lige prvaka u dva čina. Jer, Barcelona i Real pomeli su Šahtar i Tottenham, Hrvatskoj pokvarili užitak Lige prvaka. Modrić i Ćorluka pregaženi su u Madridu, Srna i Eduardo u Barceloni.

Iniesta na startu

Andreas Iniesta već u drugoj minuti pokazao je što čeka Šahtar. Messi ga je gurnuo prema naprijed, lopta se nesretno odbila od Srne i Iniesta je bio nemilosrdan.

No, Šahtar se nije dao, čvrsti su “rudari”. Dvije prigode, u 12. i 13. minuti, ali nije to bila večer Brazilaca iz Donecka. Luiz Adriano i Willian nisu uspjeli poravnati iz izglednih situacija. I onda je krenuo ples, ono beskonačno točno dodavanje koje te izluđuje. Gledaš kako taj Messi dirigira, čekaš da te kazni, a ne možeš ništa.

Tako je u 34. minuti Alves, nakon točne duge lopte Inieste povisio na 2:0. U toj se akciji najbolje vidjelo koliko Šahtaru nedostaje Čingriski, stoper koji drži obranu. Uostalom, Ukrajinci su četiri od pet golova primili iz srca šesnaesterca. Pique je u 53. minuti nakon kornera umakao Luizu Adrianu i zabio za 3:0. Pogodak Rakitskija u 60. minuti, na asistenciju Srne tek je razljutio Barcelonu i Mesija, koji je u slijedećem napadu proigrao Keitu, a njegov top u same rašlje vratio je priču u normalu.

Konačnih 5:1 postavio je Xavi u 86. minuti, nakon briljantne akcije Danija Alvesa. Pet različitih strijelaca za pet pogodaka, a Messi nije zabio. Ali, dirigirao je, ubijao, driblao, radio što god ga je volja.

Tko ih može pobijediti?

Šahtar je imao i vratnicu, ali sve je to premalo za Barcelonu s Marsa.

- Griješili smo kao mala djeca. Nije nas Barcelona pobijedila već smo mi sami sebe pobijedili. No ne vidim momčad koja ih može zaustaviti ove sezone. Nadam se da ćemo u uzvratu pred 50 tisuća naših navijača biti malo bolji - kazao je Šahtarov trener Mircea Lucescu

Eduardo je od Lucescua dobio mrvice, tek sedam minuta, a Srna se borio, izgarao, pokušavao, zatvarao rupe u obrani... Ali, s druge strane bila je Barcelona.

Dvoboj na Camp Nou ostat će mu u velikom sjećanju, a posebno mjesto u njegovoj kolekciji imat će dres Lea Messija. S kojim je dres mijenjao, što baš i nije čest slučaj, na poluvremenu. Valjda su sad izgladili onaj sukob iz Superkupa 2009. godine kada mu se Messi unio u lice, odgurnuo ga.

Komentari