Odlaze dva puta tjedno

Nogometaši amateri iz Varaždinske županije u austrijske niželigaše po plaću od 500 do 1.300 eura

Objavljeno: 21.04.2016. 14:51

Zadnja izmjena: 21.04.2016. 15:33

Foto: vereine.fussballoesterreich.at

I dok nogometaši amateri igrajući u slovenskim niželigašima mogu zaraditi od 200 do 400 eura, svote su znatno veće u austrijskim niželigašima. Zna to nekolicina nogometaša iz Varaždinske županija koja u životu ne radi nikakav posao, već dva puta tjedno odlazi u Austriju, a nakon mjesec dana kući se vraća sa svotama od 500 do čak 1.300 eura.

Teška situacija u gospodarstvu mnoge mlade ljude nagnala je da posao potraže po cijeloj Europi. Za sličan korak odlučilo se oko dvadesetak nogometaša amatera iz Varaždinske županije. Oni samo dva puta tjedno putuju u Austriju, vozeći se od 150 do 250 kilometara, a sve zbog najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Osam godina u Austriji

Među njima je Zoran Lukavečki, prekaljeni malonogometaš i mininogometni reprezentativac koji je već osam sezona u austrijskim niželigašima, a trenutno je u Markt Allhau s kojim se  bori za naslov u petoj austrijskoj ligi.

- U klubu vlada pravo ludilo. Borimo se za prvo mjesto u ligi i ulazak u četvrtu ligu, što je trenutno najveći uspjeh u klupskoj povijesti - rekao je Lukavečki koji je vrlo zadovoljan statusom u klubu.

- Kad sam stigao u Austriju prilagodba nije bila nimalo laka. Oni igraju vrlo tvrd nogomet, bez mnogo ljepote i atrakcije pa se prvo trebalo prilagoditi na njihov stil igre. No, ubrzo sam se prilagodio- dodao je 28-godišnji Zoran koji trenutno nigdje ne radi, već živi isključivo od nogometa.

- U austrijskim niželigašima možete zaraditi od 500 do 1.300 eura, ovisno o dogovoru. Trenutno sam prezadovoljan i ne pada mi na pamet da se vraćam u niželigaše iz Varaždinske županije - objasnio je Lukavečki.

Nije baš sve bajno

Ne baš tako bajno iskustvo iz austrijskog niželigaša SV Mischendorfa ima Marko Kovačić, bivši nogometaš Nedeljanca.

- Sve je bilo odlično i financijski je uprava sve ispoštovala. No, matematički ispali smo iz lige pa nam se uprava zahvalila na suradnji u drugom dijelu sezone - dodao je Kovačić koji je za austrijskog šestoligaša zabio 16 golova i vjeruje kako će iduće sezone ponovo pronaći angažman u austrijskim niželigašima.

- Planiram na ljeto ponovo vratiiti u Austriju, ipak sam student i od nogometa tako zaradim vrlo dobar džeparac - istaknuo je Kovačić.

Zadovoljan

U sedmoj austrijskoj ligi za UFC Strallegg igra Vilim Puclin koji je u svojoj karijeri branio boje Varteksa, Ivančice i Čakovca.

- Idemo dva puta tjedno u Austriju. Važno je obostrano zadovoljstvo pa tako trenutno držimo treće mjesto lige, dobro igram i vjerujemo kako ću sljedeće sezone ostati klubu - zaključio je Puclin.

Komentari