Put do nogometne reprezentacije

Nogometna bajka Ivančanke Stelle Gotal

Objavljeno: 30.01.2016. 20:32

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 09:01

Nogomet u posljednje vrijeme nije rezerviran samo za muške igrače i to dokazuje sve veći broj djevojaka koje se aktivno bave ovim sportom, i još više – postižu sjajne uspjehe. Jedna od njih je 22-godišnja Stella iz Ivanca, studentica četvrte godine kineziologije u Zagrebu, seniorka i pomoćna nogometna trenerica u hrvatskoj reprezentaciji...

Kako kaže, nogometom se bavi 8 godina te je sve počelo igrom u nogometnom okruženju. Ipak, odmalena je znala kako želi postati profesoricom tjelesnog odgoja te trenericom i zbog toga je upisala Kineziološki fakultet u Zagrebu, na kojemu studira smjer „Kondicijska priprema sportaša“. Uz sve obaveze na fakultetu, Stella kaže kako često dolazi kući te igra za seniorsku skupinu u 2. ligi u kojoj su lepoglavske nogometašice već nekoliko godina prve na listi, ali zbog nedostatka izvora financiranja ne uspijevaju „proći“ u prvu ligu.

Trenericom je, kaže, postala prošle godine i u reprezentaciju je došla kao pomoćnica trenera mlađih uzrasta nakon sudjelovanja u projektima:

- Kao polaznica Nogometne akademije te studentica Kineziološkog fakulteta, stručnom kadru u HNS-u bila sam zanimljiva. U trenerske vode usmjerila me je koordinatorica ženskih nogometnih reprezentacija Marija Margareta Damjanović, kaže Stella. 

Osim toga, Stella trenira i Ženski nogometni klub u Lepoglavi, kadetkinje (od 13 do 16 i pol godina) i najmlađe pikice koje postižu sjajne rezultate zamjećene i od strane HNS-a. Trenutno su kadetkinje druge u Ligi ženske mladeži zajedno s klubovima poput Agrama, Dinama i Rijeke i vjerojatno ih očekuje završnica, državno prvenstvo.

U tome im pomaže trener seniorki Siniša Matuza. Neke od talentiranih djevojaka koje spominje Stella su Janja Čanjevac iz Nedjeljanca te Karla Jedvaj iz Sračinca za koje smatra da će proći u reprezentaciju, kao i Snježana Špac iz Lepoglave koja je već boravila u HNS-ovom kampu te također ima velike šanse biti reprezentativka.

Ipak, postoji više licenci (dozvola) koje treneri mogu dobiti. Najniža je C licenca za mlađe dobne skupine, B licenca za kadetkinje te UEFA A licenca za seniorke, koju ima samo manji broj ljudi i to su uglavnom izbornici. Nogometašici je cilj, kako kaže, postati izbornicom ili raditi u nekom inozemnom klubu. 

Stoga je trenutno polaznica nogometne akademije u Hrvatskom nogometnom savezu i pohađa pripreme za UEFA B licencu kojom će postati trenerica za starije dobne skupine i drugu nogometnu ligu.

- Potrebna su dva modula od kojih se jedan polaže ljeti, jedan zimi te sam bila u VIP grupi s hrvatskim reprezentativcima poput Joe Šimunića, Srđana Andrića i Ognjena Vukojevića te s drugim bivšim nogometašima. Preostala su mi teorijska četiri ispita te završni praktični, pojašnjava Stella dodajući da joj ispiti nisu teški jer je mnogo toga već naučila na fakultetu. 

Mlada Ivančanka ističe kako ne propušta nogometna prvenstva i lige, više strane od domaćih, te su joj najdraži klubovi Dinamo i Real Madrid, a jedan od omiljenih igrača Christiano Ronaldo. Trenerski uzor joj je, kaže, Jose Mourinho. Osim nogometa i fakulteta, voli se opuštati uz slušanje glazbe i čitanje knjiga.

Premda je ženama teže uspjeti u ovom, dominantno, muškom sportu, Stella smatra kako su u Lepoglavi uvjeti za djevojke odlični. Ipak, budući da im se smanjio proračun, pozvala je i sve sponzore da se uključe te potpomognu rad ženskog kluba u Lepoglavi.

- Prije nogometa je vrlo dobro baviti se atletikom ili nekim od borilačkih sportova koji su agresivniji te imaju kontakt, budući da je i nogomet grub sport. Preporučila bi svima da dođu kod nas trenirati, posebno curama koje su do 15. godine trenirale s dečkima, zaključuje talentirana nogometašica poručujući mladima da "slijede svoj san i ne posustaju". 

Komentari