Prvenstvo je riješeno, Dinamo razbio Hajduk

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 20.03.2011. 10:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ronald Goršić / CROPIX

U derbiju 22. kola Prve HNL Dinamo je u Maksimiru pred 12.000 gledatelja pobijedio Hajduk 2:0 (Badelj 23, Beqiraj 68) Tablica: Dinamo 52, Hajduk 44.

Prvenstvo je odlučeno, Dinamo je pobijedio u derbiju, otišao na osam bodova.  A k tome je razbio Splićane igrom, prilikama, Hajduk je još dobro prošao u ovoj najboljoj igri plavih još od Villarreala u Zagrebu.

Derbi Dinama i Hajduka počeo je svečarski, Šime Vrsaljko primio je trofej Večernjeg lista na nadu godine od urednika sportske rubrike Ante Buškulića.

Šime nije mogao igrati zbog ozljede, no mogao je u prvom dijelu vidjeti jako dobar Dinamo koji je na odmor mogao otići i s mnogo većom prednosti od 1:0. Od samog starta plavi su krenuli ofenzivno, agresivno, a Hajduk stisnuto. Iako je imao jaku podršku s maksimirskog juga.

Ne sjećamo se kad je došlo toliko njihovih navijača, preko 3000 ih je davalo podršku Hajduku, no imali su i plavi svoje drukere, pa je ambijent zapravo bio jako dobar, zapadna i istočna tribina bile su djak odobro popunjene. Puna je bila i svečana loža u kojoj je ovaj put i Zdravko Mamić. Viđeni su i Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Davor Šuker, Zorislav Srebrić, Ivo Šušak...

A Dinamovi igrači propustili su nekoliko velikih prilika već na startu, a najbolje su imali Beqiraj i Sammir, no nisu uspjeli svladati Subašića.

Bilo je to vrijeme velike dominacije zagrebačke momčadi koju su okrunili pogotkom.I to nakon prekida, što plavima baš i nije obilježje. Ibanez je na točno pronašao Badelja koji je ostao sam i iz prve tukao i pogodio pod vratnicu, neuhvatljivo za Subašića koji je dotad bio najbolji igrač Hajduka. Još je jednom vratar Hajduka spašavao svoju momčad, nakon "lopte s očima" Luisa Ibaneza za Tomečaka, Subašić je padom u noge spriječio pogodak.

Iako po igri nije zaslužio više od negativnog rezultata, Hajduk je mogao izjednačiti u završnim minutama prvog dijela, nakon greške Kelave Mirko Oremuš nije pogodio prazna vrata. Mogao je to biti okidač za preokret Splićana, no ovako su pognutih glava otišli u svlačionicu.

Da za njih bude još gore, nakon starta Cufrea na Andriću, kapetan nije mogao nastaviti. Početak nastavka donio je prvu dvojbenu situaciju, Tomečak je bio u dvoboju s Buljatom, plavi su tražili jedanaesterac, no sudac Burilo nije mislio tako. Bila je to najava a su plavi u nastavk ušli sa željom da postigne i drugi pogodak, a ne da čuva stečeno. Tako je Tomečak nakon polukontre natjerao Subašića na još jednu intervenciju, a Vučeviću nije pomogla ni nova zamjena.

Tomečak je lako prolazio pored Barišića, pa je ušao Brkljača, ali i on je imao istih problema. Plavi su trebali povesti s 2:0 nakon što je Morales prošao kroz obranu bijelih, došao sam pred Subašića, ali ni on ga nije uspio zabiti.

A navijači Dinama morali su se zabrinuti kad ni kontra koju je povukao sjajni Tomečak nije završila Sammirovim pogotkom, previše je to promašenih zicera, a kad je tako običano stiže kazna. A i Vaha se morao zabrinuti zbog tolikih promašaja. No, onda je došao plavi mir, ubačaj Tomečaka i sjajan udarac glavom Beqiraja za 2:0

Vaha: Igrali smo kako treba, muški

- Težak teren, ali utakmica na zavidnom nivou. Dinamo je zaslužio pobjedu, iako Hajduk nije bio lak zalogaj za nas. Odigrali su dečki onako, pravo, muški - kazao je trener Dinama Vahid Halilhodžić.

- Bojao sam se da ćemo propustiti prilike, jer nam je taj napad neefikasan. Srećom, Miki je opalio fenomenalan volej. Bit će čudo ako ovo nije bilo dosta za naslov - veli Vaha.

Kolega sa susjedne klupe, Goran Vučević je dodao:

- Je, bila je dobra utakmica, ali mi smo ti koji smo ostali bez bodova. Nakon 0:1, mogli smo se vratiti u utakmicu, ali nas je ovaj drugi gol bacio na leđa, sve je bilo gotovo - kazao je Vučević za HRT.

- Sammir je bio sjajan, on je sve razigravao, a Tomečak je na kraju stavio točku na i u Dinamovim akcijama.

- I prije dolaska u Zagreb, znali smo da je Dinamo favorit, pa da smo i pobijedili, bili bi bliže naslovu nego mi - dodao je trener Hajduka.

Vejić: Gotovo je, sad je to znanstvena fantastika

Moramo biti realni, bit će naučna fantastika stići ovu prednost Dinama. Ako što što dogodi, pokušat ćemo - kaže Hrvoje Vejić nakon utakmice.

Milan Badelj, otvorio je večer pogotkom:

- Hajduk je vječni rival, a pokazali smo od početka tko je gazda u Maksimiru. Malo sam se bojao da će nas kazniti što nismo iskoristili tolike šanse. Ovo je najbolje naše izdanje dosad, zabili smo više nego u ostalim utakmicama proljetnog dijela prvenstva.

Naslov prvaka je osvojen?

- Puno smo bliže, ova je utakmica bila izuzetno bitna. Osam bodova je puno, ali matematički ništa nije gotovo. Idemo još povećati razliku!

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Gledatelja 14.000. Sudac Andrej Burilo (Osijek) 6. Vrijeme prohladno

Strijelci: Badelj (23, Ibanez), 2:0 Beqiraj (69. Tomečak)

Igrač utakmice: Ivan Tomečak

Crveni Karton: Ahmad Sharbini (83, opasan start)

Komentari