Naši profesionalci

Punčec i Sušac blistaju u Njemačkoj, Brlek u Poljskoj, Smrekar i Benko opet strijelci

Objavljeno: 23.03.2016. 09:00

Foto: Ilustracija

Nešto manje pogodaka i asistencija od prosjeka, ali zato puno dobrih vijesti po pitanju standardnosti najboljih igrača ovih prostora u svojim klubovima, to su glavne karakteristike zadnjih utakmica „naših“ na profesionalnoj nogometnoj sceni.

Posebno se to odnosi na „Nijemce“ Punčeca i Sušca, „friškog Poljaka“Brleka, standardno već Murića u Nizozemskoj, Škvorca u Izraelu i Grgeca na Cipru… Evo pregleda.

Krenulo je Roberta Punčeca u Drugoj Bundesligi. Postao je standardni prvotimac svojeg Union Berlina, nanizao u tri tjedna pet nastupa, od čega je četiri puta odradio svih 90 minuta, samo je u zadnjoj protiv Braunschweiga izašao devet minuta prije kraja. Za svaki respekt!

Sličan status ima i Adam Sušac ligu niže, u njemačkoj 3. Ligi. Od 10 utakmica Erzgebirge Auea Sušac je igrao u njih devet – svih 90 minuta! Pauzirao je samo jednom, još tamo 5. veljače, zbog tri žuta kartona. Neprikosnoveni prvotimac u petak je bio čak i asistent, za četvrti pogodak u 4:0 pobjedi svojih protiv Halleschera.

Murić odigrao tri utakmice

Konačno je nastup upisao i Domagoj Drožđek za Borussiu Dortmund II, u Regionalligi (njemačka 4. Liga), odigravši osam minuta u 0:2 porazu od Mönchengladbacha II.

Pomalo tiho još je jedno Varteksovo dijete preselilo u veliki klub. Petar Brlek je prije tri tjedna Slaven Belupo zamijenio poljskom Wislom iz Krakowa i doslovno je odmah ubačen u vatru. Igra četvrtu utakmicu u nizu, u samo dva tjedna, njegovi su ovog vikenda i upisali glatku pobjedu, 5:1 protiv Jagiellonie iz Bialystoka.

Robert Murić u proteklih je tjedan dana odigrao čak tri utakmice u svojoj bazičnoj sredini, U-21 momčadi Ajaxa. U sve je tri bio prvotimac, skupivši 228 minuta, doduše za tek mršava dva boda svoje momčadi – po bod s Venlom (2:2) i Maastrichtom (0:0), uz poraz od PSV-a U-21 (1:2).

Standardnošću nastavlja i Jurica Grgec u ciparskom Paphosu. Odigrao je već 12 utakmica ove godine, samo jednom u tih 12 nastupa nije igrao svih 90 minuta. Rezultatski zadnji tjedan baš nije na nivou – bod od mogućih šest, 0:0 s Arisom, 0:1 poraz od Ermisa.

Dino Škvorc je zaliječio zadnju ložu i vratio se u udarni sastav Hapoela Kfar Sabe, što mu je već 23. utakmica sa statusom prvotimca. Rezultatski ipak njegovi nisu dobro prošli, na svojem su stadionu izgubili 0:3 od Hapoela Petah Tikve. Škvorc se u statistiku utakmice upisao žutim kartonom, u 38. minuti.

Zahuktala se sezona

Malteška Birkirkara trenera Dražena Beseka i Varteksovog trojca Koprić – Mujanović – Smrekar upisala je novu pobjedu, 4:0 protiv Naxxar Lionsa, a Lavove je „načeo“ baš Matija Smrekar, vodećim pogotkom već u 7. minuti utakmice.

Sezona je počela i Ivanu Kovačecu u dalekoj Južnoj Koreji. Njegov Ulsan Hyundai osvojio je bod protiv Jeonbuka, bilo je 0:0, a Kovačec je igrao svih 90 minuta.

Nikola Frljužec je u austrijskom Regionalligašu Kalsdorfu (3. Austrijska liga) prošlog vikenda zabio jedini pogodak za svoje u 1:1 remiju sa Sturmom II, igrajući svih 90 minuta, u petak pak je ugradio 78 minuta igre, ali i slavio sva tri boda protiv St. Floriana (pobjeda 2:0).  

Preselimo se malo bliže, u susjednu Sloveniju. Čim je trener Zavrča Ivica Solomun imao kvalitetniji izbor Varteksovih igrača, uzeo je i bodove i to u gostima. Štoviše, pogodak za 1:0 pobjedu u Krškom zabio je upravo Varteksov „produkt“ Lovro Cvek, već u 16. minuti. U startnoj je postavio bio i Josip Golubar, odigravši 85 minuta, u završnici ga je zamijenio (opet naš) Patrik Tuđan.

S druge susjedne strane, u BiH, strijelac je (opet) bio i Leon Benko, zabivši prvi u 3:0 pobjedi Sarajeva protiv Slavije. Matija Katanec odigrao je svih 90 minuta u 2:1 pobjedi Zrinjskog protiv Rudara iz Prijedora, Kresinger nije upisao minutažu u remiju (0:0) Širokog Brijega i zeničkog Čelika.

Komentari