Speleološke posebnosti

Foto - Prije mjesec dana otkrivena najdublja jama u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 06.10.2023. 11:17

Zadnja izmjena: 06.10.2023. 11:23

U Varaždinskoj županiji prije mjesec dana otkriven je 94. objekt pod zemljom, jama na Ravnoj gori kod Goranca, dosad najdublja, budući da mjerenja pokazuju da seže do 30,6 posto metara pod zemlju, priopćeno je danas iz Varaždinske županije.

Jamu su otkrili članovi Speleološke udruge "Kraševski zviri" iz Ivanca, koji su joj odlučili nadjenuti jednostavan naziv – Gliboka jama. Izneseno je to na predavanju "Špilje i jame - podzemno bogatstvo Varaždinske županije" koje je povodom Međunarodnog dana georaznolikosti u četvrtak u Županijskoj palači organizirala Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji s udrugom „Kraševski zviri“. JU Priroda je zajedno s udrugom, jedinoj u županiji koja se bavi speleoškim istraživanjima i aktivnostima, izdala i predstavila brošuru „Špilje i jame – podzemno bogatstvo Varaždinske županije“, ističe se u priopćenju.

- Na području Ravne gore, Ivanščice, Kalnika i Varaždinsko-topličkog gorja imamo 94 dosad poznate špilje i jame, a treba naglasiti da se 50 posto svih speleoloških objekata sjevernog dijela Hrvatske nalazi na Ravnoj gori. Posebno treba pohvaliti rad udruge "Kraševski zviri", koja više od 10 godina intenzivno provodi istraživanja, monitoring te brinu o našim špiljama i jamama organiziranjem akcija čišćenja. Zahvaljujem i našoj Javnoj ustanovi Priroda koji su izdali brošuru o našem podzemnom bogatstvu kako bismo svi zajedno osvijestili važnost očuvanja georaznolikosti naše županije – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.  

Komentari