European RoboCup

Foto - Varaždin domaćin najvećeg europskog natjecanja u robotici

Objavljeno: 05.06.2023. 17:59

Zadnja izmjena: 05.07.2023. 11:08

Na konferenciji za medije održanoj u Županijskoj palači najavljeno je kako Varaždin ove godine bude domaćin najvećeg europskog natjecanja u robotici, koje će se održavati od 7. do 10. lipnja u varaždinskoj Areni. Riječ je o 4. European RoboCup Junior natjecanju koji se po prvi puta organizira u Hrvatskoj i koje će okupiti oko 730 sudionika iz 18 zemalja.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako je samo natjecanje veliko priznanje za samu županiju, ali i za sve učenike, profesore i mentore, odnosno za sve koji su poticali djecu i mlade na bavljenje robotikom.

- Naši učenici već više od deset godina postižu fantastične rezultate na robotičkim natjecanjima diljem svijeta, od Meksika, Brazila, Japana, Kine, Australije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Rusije, do Tajlanda i brojnih drugih zemalja. Zbog njihovih uspjeha na natjecanjima u robotici, u ovih 10-tak godina, dodijeljeno im je 117 Oskara znanja, što je najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za njihove postignute uspjehe na natjecanjima. Sve to govori u prilog da su naši centri izvrsnosti opravdali svoje povjerenje, da su međunarodno prepoznati i da osim što daju jednu dodanu vrijednost znanju našim učenicima da su i odlični promotori Varaždinske županije – rekao je župan Stričak.

Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari