Češnjak odličan za jačanje imunološkog sustava

Moć češnjaka nalazi se u sumpornim spojevima koje sadrži, kao što je alicin. Također sadrži vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.

Objavljeno: 26.05.2014. 10:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Alicin ima antibiotička, antivirusna i fungicidna svojstva. Češnjak sadrži i dialil sulfid, koji je dobar za cirkulaciju, smanjuje loš kolesterol i jača imunitet. Utvrđeno je da sumporni spojevi u češnjaku imaju protuupalno djelovanje.

Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum) začinska je biljka iz porodice Alliaceae. Srodna je luku, poriluku i vlascu. Smatra se da potječe iz srednje Azije, a od pamtivijeka se upotrebljava u kulinarstvu i medicini.

Bio je poznat već Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Dosta je rasprostranjen, iako se troši u manjim količinama.

Velika uloga češnjaka jest u preventivi zdravlja, što bi značilo da uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu, da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu, npr. kardiovaskularnim bolestima, tumorima, infarktu i dr.

Češnjak usporava rast bakterija, te uspješno uništava bakterije, viruse i gljivice, pa je vrlo učinkovit kao sredstvo protiv prehlada i hunjavica, zatim različitih gljivičnih oboljenja kože i crijevnih infekcija. Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, raka i bolesti srca. Na srce i krvožilni sustav djeluje pozitivno tako da snižava loš kolesterol i krvni tlak, potiče cirkulaciju i sprečava moždani udar.

Komentari