Eko breza održala tribinu o gospodarenju otpadom “Zdravlje nema cijenu“

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 30.11.2014. 13:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Članovi udruge Eko breza, tribinama i sličnim akcijama, žele podići razinu svijesti kao i educirati građane o temama vezanim uz ekologiju, imajući u vidu argumente bazirane na znanosti i praksi onih koji su se susreli sa štetnim rješenjima, te praksi onih koji imaju pozitivna iskustva...

Gost predavač tribine „Zdravlje nema cijenu“ u petak je bio prof.dr.sc. Stanko Uršić koji je članove Eko breze ukratko upoznao s nekim činjenicama.

- Gorući problem u hrvatskoj je pitanje zbrinjavanja otpada. Postoji uvriježeno mišljenje da su spalionice otpada rješenje za ovaj problem. Međutim, spalionice su vrlo skupa postrojenja, koja u okoliš ispuštaju izuzetno opasne kemijske spojeve kao što su dioksini, furani ali i druge vrlo otrovne tvari, kao što je primjerice živa i drugi teški metali. Onečišćenjem zemlje, vode i zraka navedenim kemikalijama postaje nemoguće izbjeći njihov štetni utjecaj na zdravlje čovjeka, do kojeg dolazi ponajprije preko hrane, vode i zraka – istaknuo je Uršić.

Spalionice otpada veliki su izvor dioksinskih emisija u okoliš. Osim milijardi m3 otrovnog dima koji izlazi iz dimnjaka spalionice, ostaje do 30 posto pepela, šljake i filterskih ostataka prepunih superotrovnih kemijskih spojeva.

Taj pepeo sadrži i po pet tisuća puta više dioksina po jedinici mase od nekih otrovnih kemikalija koje inače sadrže i dioksine.

- Zagovornici spalionica otpada i mehaničko biološke obrade ( MBO ), potpuno nerazumno i neopravdano nameću tezu da je njihovo rješenje u biti zeleni koncept iako za to nema ni najmanje osnove. Ta takozvana rješenja zapravo predstavljaju štetnu, skupu i besmislenu manipulaciju smećem pri čemu, umjesto rješenja, nastaju ogromni problemi onečišćenja i gubitka materijalnih i energetskih resursa. Time se, onečišćivanjem okoliša i uništavanjem materijalnih i energetskih resursa onemogućuje održivost – upozorava Uršić.

U raspravi nakon izlaganja postavljena su pitanja o baliranom smeću i pirolizi. Za balirano smeće, gdje je već nepovratno učinjena golema šteta, jedino je, premda neugodno, rješenje kontrolirano i sanirano odlagalište s oduzimanjem metana za energetske potrebe.

Smećem naime nije više moguće gospodariti niti bi spaljivanje bilo rješenje, kao što je već objašnjeno. Glede pirolize, potrebni su javni uvidi u ono što se planira i kani raditi, tako da to pitanje što prije bude dostupno javnosti sa svim potrebnim pojedinostima.

Komentari