Vezano uz trenutno aktualnu temu dodavanja šećera moštu, iz Ministarstva poljoprivrede priopćeno je da je Hrvatska (uz ostale zemlje članice), poslala zahtjev Europskoj komisiji da se odobri i dodatno pojačavanje mošta za 0,5 vol postotaka alkohola, što će vjerojatno biti pozitivno riješeno ovih dana...
Granice pojačavanja su 2 vol % za zonu B i 1,5% za zone C1 i C2, sukladno Uredbi 1308/2013.
Vezano uz sam postupak pojačavanja, sukladno članku 14. Pravilnika o kategorijama proizvoda od grožđa i vina, enološkim postupcima i ograničenjima (NN 114/10), moraju se provesti slijedeći administrativni postupci;
- Evidentirati postupak u podrumskoj evidenciji (isti dan kada je proveden postupak);
- Nadležnom vinarskom inspektoru dostaviti sljedeće podatke:
a) ime i adresu osobe koja provodi postupak;
b) mjesto gdje će se postupak provesti;
c) datum i vrijeme početka postupka;
d) opis proizvoda koji se podvrgava postupku (mošt, mošt u vrenju, mlado vino, udio alkohola, sadrž. šećera);
e) proces koji se koristi u okviru postupka s pojedinostima o vrsti upotrijebljenoga proizvoda (pojačavanje saharozom, količina dodanog šećera)
Navedene podatke potrebno je dostaviti nadležnom vinarskom inspektoru prije provođenja postupka ili najkasnije 24 sata od provedenog postupka, poštom preporučeno, na e-mail adresu ili osobno u uredu inspektora.
- Prema gore spomenutom Pravilniku za vinorodnu zonu B proizvodnje u koju spada podregija Zagorje – Međimurje i vinogorja Varaždin i Ludbreg inače je dozvoljeno dodati maksimalno 3,4 kg šećera/100 L mošta koji u vinu daju 2 vol% alkohola i do najviše 12 vol% -podsjeća Miroslav Matovinović, dipl.ing.agr.
Kad EK odobri dodatno pojačavanje mošteva za 0,5 vol% to za podrumare znači da će smjeti dodati najviše 4,25 kg šećera/100 L mošta koji će dati 2,5 vol% alkohola u vinu, ali opet najviše do 12 vol%.
- Za pojačavanje mošteva smije se koristiti isključivo saharoza (konzumni kristalni šećer), koncentrirani mošt ili rektificirani koncentrirani mošt – naglasio je Matovinović.
Komentari