Kako odabrati sigurnu igračku za svako dijete?

Igračke su najdraži poklon za djecu svih dobi. Ali posebnu bi pažnju trebalo obratiti na to da se kupuju što sigurnije igračke - što se tiče sastava i boja koje se koriste. Ipak, nije lako prepoznati sigurnu igračku.

Objavljeno: 26.05.2014. 09:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Ipak, nije lako prepoznati sigurnu igračku. Ni najstroži zahtjevi, na žalost, ne zaustavljaju proizvodnju i stavljanje na tržište igračaka koje ne udovoljavaju postavljenim standardima. Obveza i dužnost proizvođača je da prije stavljanja igračke na tržište, uz posjedovanje Izjave o sukladnosti, vidljivo i neizbrisivo istakne oznaku sukladnosti “CE” koja bi trebala predstavljati garanciju potrošaču da je proizvod projektiran i ispitan na propisani način. Danas ipak ni ova oznaka nije garancija sigurnosti jer nerijetko se susrećemo s proizvodima koji ne udovoljavaju propisanim sigurnosnim zahtjevima, a označeni su “CE” oznakom te tako dovode potrošača u zabludu ugrožavajući njegovo zdravlje i sigurnost. Obično se radi o igračkama iz Kine na koje se oznake stavljaju serijski.

Pravila kupnje

Upravo zato bi svaki roditelj trebao pozorno čitati deklaracije i etikete na igračkama. Također, posebnu pažnju treba obratiti da se kupuju igračke namijenjene određenoj dobi djeteta. Pod posebnim nadzorom i treba imati igračke koje sadrže jake magnete, jer predstavljaju veliku opasnost ako se progutaju. Pri kupnji treba birati igračke glatkih površina i dobro obrađenih rubova te izbjegavati one intenzivnog i neugodnog mirisa jer mogu sadržavati toksične kemikalije.

Prilikom igre odrasla osoba mora kontrolirati igračke sa zvukom, ako je zvuk preglasan ne kupujte takvu igračku djetetu jer može izazvati oštećenje sluha. Važno je biti selektivni pri kupnji električnih igračaka. Također, treba izbjegavati proizvode široke potrošnje, poput svijeća i sapuna, koji svojim izgledom, bojom i mirisom podsjećaju na hranu jer ih djeca mogu staviti u usta i progutati što može izazvati gušenje, trovanje te drugo.

Komentari