Koju hranu jesti za doručak, a koju izbjegavati

Objavljeno: 27.05.2015. 11:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Izvor: Ilustracija

Doručak je najvažniji dnevni obrok pa ako ga preskočite, dovodite se u opasnost da se kasnije prejedete tijekom dana

Mnoga su istraživanja pokazala da nije dobro preskakati doručak. Naravno, zdrav obrok ne podrazumijeva krafne ili kalorična lisnata peciva iz pekarnice pa ako želite na najzdraviji način započeti dan, birajte namirnice koje sadržavaju ugljikohidrate, vlakna, vitamine i proteine.

Osim toga, zdravim doručkom umanjujete mogućnost da oko podneva osjetite nedostatak koncentracije i želju za brzim i nezdravim obrokom prepunim masti i šećera.

Nutricionisti se slažu da dobar doručak poboljšava koncentraciju, pamćenje, budnost, a može utjecati čak i na mišićne funkcije. Mnoga su istraživanja pokazala da je najgora opcija koju možete odabrati ona da doručak preskočite!

Postoje mnoge opcije za zdrav doručak pa nećete pogriješiti ako se primjerice odlučite za maslac od kikirikija ili jaja. Bitno je da sadržava sve što je potrebno za uspješno funkcioniranje organizma.

Najzdravije opcije za doručak

Orašasti plodovi
Odličan su izvor zdravih masti, a mogu vam pomoći da dulje zadržite količinu šećera u krvi. Zato ih bez razmišljanja dodajte ih u žitarice, zobenu kašu ili jogurt.
Složeni ugljikohidrati
Vrlo su bitni za zdrav početak dana. Nalaze su u kruhu i pecivima od cjelovitih žitarica, kaši, zobi, mueslima… Njihova je prednost u tome što glukozu otpuštaju u krvotok postupno, opskrbljujući tijelo energijom, a pomažu i kod nadutosti.
Losos
Ovo je izvrsna opcija za doručak, a budući da je bogat omega 3-kiselinama jača pamćenje.
Maslac od kikirikija
Odličan i ukusan obrok stabilizira razinu šećera u krvi. A kako je zasitan, dugo nećete osjetiti glad. Ograničite unos na dvije žlice i odlučite se za maslac od kikirikija koji sadržava najmanje 90 posto kikiriki bez umjetnih sladila ili konzervansa. Kikiriki maslac sadržava proteine i antioksidanse, te kalij, što može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka i bolesti srca.
Jaja
Obogaćena proteinima, kvalitetnim mastima i vitaminima (B12, B2 i A, spomenimo neke), jaja sadržavaju i kolin koji povoljno utječe na razvoj i funkcioniranje mozga. Jaja također oslobađaju proteine satima pa dugo nećemo osjetiti glad.
Zobena kaša
Ona ima puno više vlakana od ostalih sličnih namirnica, ali i acetaminofen, zbog čega znanstvenici smatraju da dulje ostaje u želucu te nas čini dulje sitima.
Avokado
Prava je riznica hranjivih tvari! Ima gotovo 20 vitamina i minerala, uključujući C, E, B6 i masne kiseline omega-3.
Grejp
Može smanjiti apetit, a njegov citrusni miris pomaže pobojšati razinu energije i povećava mentalne funkcije. No oprez! On sadrži spoj furanocoumarin koji u kombinaciji s lijekovima za snižavanje tlaka, antidepresivima i lijekovima za rak, statinima i antibioticima može biti čak i smrtonosan.
Borovnice
Ovo ukusno voće štiti stanice mozga od oštećenja koje izazivaju slobodni radikali, a također može smanjiti rizike od Alzheimerove bolesti i demencije.
Izvrsne opcije za početak dana su i banane, špinat, grčki jogurt, zobena kaša, žitarice s mlijekom ili jogurtom, pšenične klice…

Najnezdravije opcije za doručak
Ako dan započnete samo voćnim sokom, dobro razmislite! Voće sadržava puno šećera pa nutricionisti ističu kako tu nema vlakana što voćni sok ne čini pametnim izborom. Štoviše, premda su sokovi prepuni vitamina i minerala, dugoročno riskirate dijabetes i gomilanje kilograma…
Za doručak izbjegavajte muesle i žitarice prepune dodanih šećera, slatka ili masna peciva i sl.

 

Izvor: tportal.hr

Komentari