Kolarek Karakaš: Vratite laboratorij za vađenje krvi u Kolodvorsku

Objavljeno: 16.10.2014. 07:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na zahtjev županijske vijećnice pedijatrice Mirjane Kolarek Karakaš u Varaždinskoj županiji održan je sastanak vezan na izmještanje laboratorija za vađenje krvi iz Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Zagrebačku ulicu.

Od početka ljeta laboratorij za vađenje krvi u Kolodvorskoj ulici ne radi, već se pacijenti upućuju u laboratorij u Zagrebačkoj ulici. Posljedica je to novih propisa Ministarstva zdravlja, HZZO-a i Liječničke komore, prema kojima bi liječnici primarne medicine sami svojim pacijentima trebali vaditi krv u ordinacijama.

Međutim, s takvom odlukom ne slaže se pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš, ujedno i županijska vijećnica koja je nekoliko puta postavljala pitanje zašto se zatvara laboratorij za vađenje krvi u Kolodvorskoj ulici, u sklopu Doma zdravlja.

Mnogim liječnicima, a ni pacijentima, to rješenje nije nimalo praktično. U ime svojih malih pacijenata i liječnika koji imaju ambulante u prostoru Doma Zdravlja izražavam razočaranje odlukom ravnatelja Doma zdravlja Ivana Crnkovića o izmještanju laboratorija u Kolodvorskoj ulici. U moju ordinaciju dolaze majke s malom djecom u kolicima ili na biciklu, a u slučaju hitnih pretraga moram ih uputiti u laboratorij u Zagrebačku ulicu što predstavlja problem obzirom da  nemaju svi automobile, a sada više nema niti malih buseka koji su prometovali do Varteksa. Kako će tek biti kada zahladi i padne snijeg? Niti starijim osobama narušenog zdravlja to nije jednostavno, osobito invalidima. Laboratorij kod Varteksa nema adekvatno parkiralište niti rampu za invalide – istaknula je na sastanku s županom Predragom Štromarom vijećnica Kolarek Karakaš.

>> Novi propisi: Krv se više neće vaditi u Domu zdravlja u Kolodvorskoj ulici

Kolarek Karakaš tražila je od župana Štromara da se aktivno uključi u rješavanje nastale situacije. Župan Štromar je istaknuo kako se treba voditi dobrobiti svih pacijenata, ali da sve ovisi o financijskim sredstvima.

Svakako je u interesu Županije da građanima bude  što dostupnija zdravstvena usluga te se tom prilikom treba voditi dobrobiti svih pacijenata, ali važno je istaknuti kako puno toga ovisi o financijskim sredstvima te se pritom moraju poštivati  odluke Ministarstva, HZZO-a te Hrvatske komore medicinskih biokemičara. Uglavnom radi se na tome da se nađe najbolje rješenje – naglasio je varaždinski župan Predrag Štromar.

Prema mišljenju Kolarek Karakaš, pacijenti zavređuju da se zadovolji osnovni medicinski postulat , dostupnost.

Ako će biti potrebno, predlažem da se u razgovoru s Gradom i Županijom pronađu sredstva za plaćanje nadstandarda u pružanju zdravstvene skrbi. Čini se da novaca ima ali nema namjenskog trošenja. Svi liječnici, vezani koncesijskim ugovorom, godišnje u županijsku riznicu priskrbe do 2,5 milijuna kuna, pa sam mišljenja da se novac za ovu svrhu doista može iznaći. Važno je pacijentu izaći ususret jer se čovjek ponekad s pravom pita što sustav radi za ljude koji vrlo skupo plaćaju zdravstvene usluge – smatra pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš.

Komentari