Nepravedno zapostavljena, a tako ukusna namirnica

Objavljeno: 08.06.2015. 10:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Izvor: Ilustracija

Krumpir je neizostavna namirnica i dio je mnogih jela pa je zapravo nezamislivo da ga izostavimo iz prehrane. Rijetko će tko reći da ne voli krumpir spremljen na ovaj ili onaj način, a sad je sezona mladog krumpira i treba je iskoristiti.

Kada netko spomene ukusni pire od krumpira ili neki drugi način pripreme, mnogi se odmah brinu jer krumpir slovi za namirnicu koja će nam priskrbiti mrski višak kilograma i još mrskije nam naslage oko struka.

Škrobna hrana najčešće se nalazi na optuženičkoj klupi jer podiže razinu šećera u krvi, ali krumpir je zapravo jako hranjiva namirnica i ne biste ga trebali izbjegavati. Jedan srednje veliki krumpir može vam pružiti do 50 posto dnevne potrebe vitamina C, 30 posto vitamina B6 i 25 posto potrebne količine kalija. Također sadrži i kalcij, magnezij, fosfor, vitamin B i cink.

Mladi krumpir ima znatno niži GI (glikemijski indeks) pa se radije odlučite za njega ako vas brine višak kilograma, a budući da ga sada lako možete pronaći na tržnicama, trenutak je da ga što češće jedete u raznim jelima i varijantama pripreme.

Mladi krumpir u kori

Pronađete li kvalitetan krumpir koji nije tretiran, najbolje ga je pripremiti u kori jer i ona ima vitamina. Postoji više načina pripreme.

Jedan je da ga kuhate u zasoljenoj, lagano proključaloj vodi dok ne postane mekan, ali ne i posve kuhan. Zatim ga ocijedite i stavite u tavicu s malo maslinova ulja te prepecite. Za kraj, do kraja ga ispecite u pećnici.

Da bi bio hrskav, krumpir ne mora biti pržen u ulju. Možete ga ispeći u pećnici, ali vam je potrebna teška tavica od lijevanog željeza. Za početak trebate dobro zagrijati tavicu u pećnici i tek tada staviti crveni krumpir narezan na komade s malo ulja. Krumpir bi trebao biti gotov nakon 45 minuta, a pecite ga na 180 Celzijevih stupnjeva.

 

Izvor: tportal.hr

Komentari