Nova moćna namirnica koja će vas osvojiti

Objavljeno: 20.05.2015. 10:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Izvor: Ilustracija

Imaju više vitamina C od naranče, više betakarotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari. Riječ je o goji bobicama, tisućljećima poznatim u tradicionalnoj tibetanskoj medicini, koje su tek nedavno našle put do zapadnih tržišta.

Vezane vijesti
Riječ je o plodu grmolike biljke Lycium barbarum koja potječe iz tibetanskih predjela gdje je smatraju svetom i konzumiraju već više od tri tisuće godina. Stručnjaci se slažu da goji bobice kao prirodan dodatak prehrani pridonose dobrobiti cijelog organizma.

Nazivaju ih crvenim dijamantima, jednom od najmoćnijih biljaka na svijetu, sretnim bobicama ili vučjim bobicama. Okus im je blago slatkast, a oblikom i teksturom podsjećaju na grožđice. Beru se nježnom trešnjom grma, nakon čega se najčešće suše i pripremaju za konzumaciju.

Goji bobice posljednjih su godina na zapadu uvrštene u kategoriju superhrane, ponajviše zahvaljujući rezultatima američke ljestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koju su razvili stručnjaci u američkim nacionalnim institutima za zdravlje (National Institutes of Health) za mjerenje antioksidativne vrijednosti hrane i dodataka prehrani. Izravna povezanost između zdravstvenih blagodati namirnica i njihovih vrijednosti prema ljestvici ORAC nije potvrđena. Međutim vjeruje se da će namirnice koje su smještene više na ljestvici učinkovitije neutralizirati slobodne radikale, što će, prema teorijama o slobodnim radikalima i starenju, usporiti procese koji mogu doprinijeti pojavi bolesti i stanja povezanih sa starenjem.

 

Izvor: tportal.hr

Komentari