Svi vrtlari poznaju vrijednost kvalitetnog komposta. Kompost je od presudne važnosti za ekološku proizvodnju bilja i najbolji način za poboljšanje kvalitete vrtnog tla. Najjeftiniji način da poboljšate plodnost i kvalitetu svoga tla je unošenje komposta kojeg ste sami proizveli.
To je koncept visoke ekološke vrijednosti koji ima mnogostruke pozitivne učinke. Među ostalim doprinosi smanjenju količine kućnog otpada izdvajanjem biootpada u svrhu kompostiranja.
Bio-otpad iz kuhinje (ostaci od pripreme hrane, voća i povrća) čini gotovo trećinu kućnog otpada. Vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog biokomposta.
Bio-otpad iz kuhinje stavljajte u posebno izrađenu kantu za kuhinjski bio-otpad. Jednom dnevno posipajte sa posipom bokashi.
Kad kantu napunite s bio-otpadom iz kuhinje, četveročlanoj obitelji potrebno je oko jedan mjesec, pustite da stoji još 14 dana. Uporabom posipa bokashi bio-otpad u kanti fermentira, zbog čega ne trune i nema neugodnog mirisa. Držati ju možete u kuhinji.
Zatim zakopate bio-otpad iz kante na vrtu. Za samo mjesec dana pretvorit će se u prvoklasan humus. Proizvedeni kompost se koristi kao supstrat za sadnju cvijeća u cvjetne posude, gnojenje vrta, voćnjaka, vinograda ili travnjaka. Korisnici takvog eko-vrta imaju svježe, zdravo, ekološki uzgojeno povrće, jagode, maline, začinsko bilje i slično na kućnom pragu.
Komentari