Od četvrtka započinje cijepljenje protiv gripe

Objavljeno: 12.11.2014. 20:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj započinje u četvrtak, 13. studenog 2014 pa tako i u Varaždinskoj županiji, objavio je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Cjepivo protiv gripe za ovu sezonu je Influvac, 0,5 ml, proizvođača Abbot Biologicals B.V., Olst, Nizozemska. Ovogodišnje cjepivo protiv gripe sadrži površinske antigene virusa influence sljedećih sojeva: A/California/7/2009 (H1N1)pdm09, A/Texas/50/2012 (H3N2), B/Massachusetts/2/2012

Cjepivo odgovara preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za sjevernu hemisferu i preporuci EU za sezonu 2014/2015.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenjem rizika od komplikacija gripe, i za zdravstvene djelatnike prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, blago povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i glavobolja).

Cijepiti se može u ambulantama izabranih liječnika primarne zdravstvene zaštite i u epidemiološkim ambulantama ZZJZ Varaždinske županije.

Komentari