Od umrlih osoba, svaka četvrta premine od neke vrste karcinoma

Objavljeno: 07.11.2014. 14:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

U organizaciji Županijske lige protiv raka i Opće bolnice Varaždin te pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i ove će se godine obilježiti Dan prevencije karcinoma u Varaždinskoj županiji.

Najčešće vrste karcinoma u našoj županiji su rak dojke kod žena te rak prostate kod muškaraca. Zabrinjavajuć je podatak da svaka četvrta osoba u našoj županiji koja premine, premine od nekog oblika karcinoma.

Upravo zato smatramo da je prevencija izuzetno bitna i zadovoljni smo što imamo mnoštvo udruga koje rade na prevenciji, isto tako i Županijsku ligu protiv raka koja je jedno krovno tijelo koje provodi cijeli niz aktivnosti kako bi prevenirali i upozorili građane te ih senzibilizirali o ovom problemu, osobito o vrstama karcinoma kod kojih prevencija i rano otkrivanje može spasiti život – naglasio je dožupan Kišić na predstavljanju programa obilježavanja Dana prevencije karcinoma Varaždinske županije.

Predavanje će se održati 13. studenoga od 17 do 19 sati u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije. Ulaz je besplatan, a organizatori pozivaju građane da se odazovu u što većem broju.

Ove godine teme su nam rak trupa maternice, zatim rano otkrivanje raka dojke i kirurški tretmani te uloga pravilne prehrane u prevenciji raka. Predavanja će održati doktorice Aleksandra Špoljarić, Irena Stipešević Rakamarić i ja – istaknuo je doktor Zdravko Zgrebec.

Građani će na predavanjima moći saznati što treba znati o najčešćim malignim bolestima današnjice, kako reagirati ako se oboli kao i kako rak liječiti. Od svih oboljelih žena, 26 posto ih boluje od raka dojke. Ipak, mortalitet je smanjen.

U ranoj fazi se kod nas otkrije blizu pedeset posto slučajeva raka dojke što je jako dobro. To je rezultat toga što se na mnogim mjestima može pregledati dojka, a inzistira se i na preventivnim pregledima što sve utječe na to da se karcinom uoči u vrlo ranoj fazi i tada ga se može uspješno liječiti – napomenu je Zgrebec.

Kod prevencije raznih oboljenja, pa tako i raka dojke, raka maternice, prostate ili debelog crijeva vrlo je važna pravilna prehrana i fizička aktivnost.

Pravilna prehrana, fizička aktivnost za koju je dovoljno svega pola sata hodnja dnevno, izbjegavanje cigareta i alkohola puno utječe na mogućnost ozdravljenja kod raznih karcinoma. Zavod za javno zdravstvo provodi dva nacionalna programa ranog otkrivanja raka dojke i ranog otkrivanja raka maternice. Iduće godine kreće se s novim programom „Hodanjem do zdravlja“ što je uz pravilnu prehranu bitan čimbenik i u prevenciju i u ozdravljenju bolesnika – rekla je doktorica Irena Stipešević Rakamarić.

Varaždinska županija financijski potpomaže udruge koje provode preventivne projekte i aktivnosti, a pri kraju je izrada Plana zdravlja od 2015. do 2017.

U šest prioritetnih područja dva će se ticati upravo karcinoma dojke i debelog crijeva kao dva najučestalija karcinoma u našoj županiji. Varaždinska županija pomaže s 45 tisuća kuna Županijsku ligu protiv raka, upravo za ovakve preventivne projekte te s 20 tisuća kuna pomažemo Udrugu Mamma klub. Ukupno je to 65 tisuća kuna, no Županija pomaže u ovakvim aktivnostima i kroz druge projekte – istaknuo je dožupan Kišić.

Komentari