Poljoprivredno gospodarstvo obitelji Bais iz Imbriovca u finalu izbora najboljih OPG-a

Objavljeno: 17.06.2015. 19:08

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 10:57

Foto: Vladimir Bais

Stručni žiri za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a) za 2015. godinu, Projekta „Zlata vrijedan“, izabrao je 21 OPG i tri „Mlade nade“ koji ulaze u uži krug izbora. Kao jedino iz Varaždinske županije među finalistima je PG obitelji Bais iz Imbriovca Jalžabetskog...  

Odabir je izvršen prema strogim kriterijima, pri čemu je Žiri izvršio provjeru svih nominiranih putem Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatske poljoprivredne agencije .

- Obradovali ste nas informacijom da je naše poljoprivredno gospodarstvo među finalistima Projekta „Zlata vrijedan“. Cijele dane imamo pune ruke posla na imanju i mnoge informacije do nas ne dopiru na vrijeme – rekao je Vladimir Bais za portal eVaraždin.   

Podsjećamo, tijekom ljeta, Večernji list će objaviti priče o 21-om nominiranom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a u rujnu će se održati završna svečanost dodijele tri nagrade za najbolje OPG-e. PG Grunt obitelji Bais jedino je iz Varaždinske županije među finalistima.

- Na našem imanju bavimo se konvencionalnom proizvodnjom povrća i presadnica. Pod plastenicima imamo oko 4.000 m2 proizvodnih površina i na njima uzgojimo oko četiri milijuna presadnica. Obrađujemo i oko 20 hektara oranica na otvorenom, od čega je 18 ha zasijano ili zasađeno povrćem – ističe Bais.

Vrijedni poljoprivrednici iz Imbriovca Jalžabetskog su i uspješni trgovci. Naime, imaju osiguran otkup za 99 posto proizvodnje i to s garantiranom otkupnom cijenom za polovicu svega što proizvedu!

- Osim petero članova obitelji, na imanju imamo stalno zaposlena dva radnika, a u sezoni još četvoricu zapošljavamo na određeno vrijeme. Okosnicu naše proizvodnje čine cikla, celer, pori luk, mrkva, zelje i kelj. Na manjim parcelama proizvodimo cvjetaču, brokulu, kineski kupus i salatu. Vjerujem da su i naši konkurenti vrhunski proizvođači i žiriju neće biti lako odabrati pobjednike – zaključio je Bais.
 

Komentari