Posjetite mirisni botanički vrt na Varaždinbregu

Piše: S.S./eVz

Objavljeno: 06.05.2015. 17:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Na Varaždin Bregu, na adresi Mali Vrh 343, u vlasništvu Nade Starčević osnovan je Botanički vrt koji je Hrvatsko botaničko društvo uključilo u zbivanja 5. Tjedna hrvatskih botaničkih vrtova, koji se održava od 11. do 17. svibnja.

"Jaccominijev aromavrt", kako ga je nazvala vlasnica, puno govori o obitelj Jaccomini koja je 300 godina bila vlasnik kompleksa vinograda od sedamnaest jutara, i još deset jutara poljoprivredne površine.

U prošlosti su u Varaždinu imali dućan i bavili se prodajom „prekomorske robe, svile i mirodija", a u prvoj polovici prošlog stoljeća na Malom Vrhu uzgajali su metvicu za ljekarničke svrhe, što je u to vrijeme bila neka vrsta preteča aromaterapije u Hrvatskoj.

Aromavrt je zasnovan na tradiciji mini turističkih atrakcija koji ima za cilj pridonijeti popularizaciji i obnovi hrvatske botaničke i hortikulturne baštine.

Pozivaju se građani da posjete aromavrt i da udisanjem zraka prepunog mirisa na jednom mjestu, koje je još 1878. proglašeno „Zaštitnim područjem ljekovitih izvora Varaždinskih Toplica" osjete samoispunjenje i duševni mir.

 

Komentari