Prepoznajete li znakove i simptome depresije?

Objavljeno: 08.11.2014. 18:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Ilustracija

Jeste li zabrinuti i sniženog raspoloženja? Ili razdražljivi? Jeste li depresivni? Ništa Vas ne veseli? Izgubili ste zanimanje i uživanje u stvarima koje su Vas ranije veselile? Jeste li umorni tijekom dana i bez energije?

Teško zaspite, budite se noću, ili rano u jutro i nekoliko sati ranije nego je to potrebno? Imate oslabljen apetit ili je on pojačan u odnosu na Vaše normalno stanje? Izgubili ste na tjelesnoj težini? Teško se koncentrirate i usredotočujete na obveze? Tjeskobni ste, ustrašeni, pretjerano zabrinuti? I takvo je Vaše stanje značajno različito u odnosu na vaše uobičajeno stanje. I znatno Vas ometa u svakodnevnom funkcioniranju.

Ako se prepoznajete u ovom opisu znakova i simptoma moguće je da bolujete od depresije. Depresija može biti zasebni poremećaj, ali je često udružena s nekim od anksioznih poremećaja, ili pridružena kroničnim tjelesnim bolestima. Važno je prepoznati, dijagnosticirati i liječiti depresiju.

Neliječena depresija značajno umanjuje kvalitetu života bolesnika, a ako je pridružena kroničnim bolestima bitno utječe na cjeokupan ishod liječenja i ishod same bolesti. Važno je depresiju prepoznati, dijagnosticirati i liječiti!

Zašto je važno liječiti depresiju koja je pridružena drugim kroničnim tjelesnim bolestima?
Dijagnostika i liječenje psihijatrijskih poremećaja pridruženih kroničnim tjelesnim bolestima, osobito depresija i anksiozni poremećaji, važan je i neizostavan posao svakog liječnika. To su poremećaji koji značajno ruše kvalitetu života bolesnika, ponekad čak i više nego to čini osnovna kronična tjelesna bolest. Poznat je i dobro istražen utjecaj depresije na pojavu nekih malignih bolesti, kao i pogubni utjecaj pridružene depresije na konačni ishod liječenja maligne bolesti.

Mario Mikulan, dr. med.
Psihijatar, Psihoterapeut
Poliklinika Živa
Optujska 52, Varaždin

Komentari