Provjerili smo: Zbog vrućine Varaždincima na ljetnoj trpezi sve više voća, povrća i ribe

Objavljeno: 18.07.2015. 14:29

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 13:18

Foto: Josip Novak

Prehrana u vrućim ljetnim mjesecima treba biti lagana i osvježavajuća, znaju to dobro Varaždinci koji ovih dana svoje cekere i torbe na Gradskoj tržnici pune s više ribe i svježim sezonskim voćem i povrćem...

Priprema ukusnih i osvježavajućih ljetnih obroka nemoguća je bez kvalitetnih namirnica kažu nam varaždinske kumice oko čijih klupa se tiskaju kupci u potrazi za različitom „zelenjavom.

- Izgleda da su vrućine napravile svoje i ovih dana najviše prodajemo voće i povrće. Mušterije kupuju mahune za pripravu laganijih variva te mladi krumpir i salatu. Svježe ubrani paradajz, paprika, mladi grah i krumpir su pravi hit – naglasila je prodavačica Anica Posavec.

Nutricionisti tijekom ljetnih mjeseci svima preporučaju laganu hranu, a nje u izobilju ima u ribarnicama.

- Kupila sam pastrve koje namjeravam ispeći i obradovati svoje ukućane. Riba je zdrava i lagana hrana, te je kao takva idealna za objed dok traju ove nesnosne vrućine – ustvrdila je Vlasta Godec koju smo zatekli u varaždinskoj ribarnici “Delfin“.

Od njenog pak vlasnika, Zorana Ružića, doznajemo da već nekoliko dana zadovoljno trlja ruke.

- Porasla je potražnja za ribom i najviše prodajemo škarpine, srdele, osliće, orade i brancine – ističe Ružić te podsjeća kako tijekom cijele godine, a osobito ljeti, treba paziti na čuvanje i pohranjivanje svih namirnica.

Riba tu nije iznimka, jer je zbog visokoga sadržaja vode i bjelančevina podložna kvarenju. Za razliku od ribarnica, mesnice na varaždinskom placu bilježe smanjenje prodaje od čak 30 posto.

- Iako su špek, svinjski šnicli i ostali proizvodi poput čvaraka uvijek traženi, primjetno je da je veliki broj ljudi na godišnjem odmoru. Domaćice spravljaju laganije juhe te je dosta tražena i junetina. Na ljetnoj trpezi Varaždinaca su uvijek prisutna svinjska rebra koje kupuju zbog prihvatljive cijene i okusa pečenja – kazala nam je jedna od prodavačica u mesnici Vugrinec.

Uz temperature više od 30°C nikome se previše ne boravi uz štednjak, stoga su svježe namirnice i lagana jela koja se trebaju malo ili nimalo kuhati, prvi izbor Varaždinaca.
 

Komentari