Slasti podravske i međimurske kuhinje u varivu s ričetom

Najmlađa natjecateljica Anka oduševila je strogi žiri, i to ričetom koji je posvetila majci, a sve što treba znati o varivu od ječma i graha, objasnio je Raul Lajtman

Objavljeno: 16.04.2014. 11:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Pri pripremi ričeta - variva od ječma te graha, zaprška i krumpir za zgušnjavanje jela su suvišni jer se gustoća jela dobiva kuhanjem, savjetuje Raul Lajtman, posebni gost žirija RTL-ova showa "Tri, dva, jedan - kuhaj".

U borbi za titulu najboljega kuhara amatera ostalo je 12 natjecatelja. Ovog tjedna morali su, između ostalog, pripremiti gusku i heljdu, trgance, ričet varivo, copanjek, vanjkuše i međimursku gibanicu. Najmlađa natjecateljica Anka oduševila je strogi žiri slasnim ričetom koji je posvetila majci i tako je proglašena najboljom.

Osim stalnih članova žirija, Željke Klemenčić i Tomislava Špičeka, natjecatelje je ocjenjivao vrsni chef Raul Lajtman, rodom iz Međimurja. Zanat je pekao u Austriji i Njemačkoj, gdje je upoznavao globalne trendove gastronomije te se usavršio u pripremanju umaka u francuskom Lautremontu. Raul kuha od 14 godine, kada ga je baka Eva odgajala na "varijacijama za žlicu". Pobornik je izvornih bazičnih okusa koji populariziraju sveto kuharsko pravilo "tri namirnice", a znanje je pokušao prenijeti i na natjecatelje RTL-ova showa "Tri, dva, jedan - kuhaj". Između ostalih zrnca kulinarskih mudrosti, naučio ih je da kao i grah, ječam treba namakati večer prije kuhanja. Ne treba zaboraviti i da grahoricama treba dulje da se skuhaju, zbog čega se sole naknadno, tek nakon prokuhavanja.

- Tijekom kuhanja mora se paziti da se ječam ne prekuha, a ako se kuha odvojeno, treba ga na vrijeme dodati varivu jer u protivnom gubi poželjnu strukturu. Od začina je potrebno samo malo češnjaka, papara i slatke crvene paprike - objašnjava Raul Lajtman.

Varivo od ječma i graha

Sastojci: 200 g ječmene kaše, 150 g bijeloga graha, 400 g suhog mesa (bez kostiju), 1/2 glavice luka, 2 režnja češnjaka, lovorov list, 100 g mrkve, 150 g korabe, 100 g korijena celera, žlica sjeckanog peršina, 50 ml octa, slatka paprika, sol i papar

Priprema: Priprema ovog jela u pojedinim krajevima Podravine može imati svoje specifičnosti, ali nekih pravila se ipak treba pridržavati. U velikoj posudi punoj vode 20-ak minuta kuhajte nasjeckani luk, lovorov list i suho meso. Naknadno dodajte očišćenu i na kockice narezanu mrkvu, korabu i celer, a zatim i ocijeđeni ječam i grah te začinite češnjakom, solju, paprom pa sve kuhajte dok grah ne omekša. Kada je varivo gotovo, iz njega izvadite kuhano meso, narežite ga na kockice koje odmah vratite u varivo, umiješajte sjeckani peršin, dodajte prema želji malo octa i slatke paprike te promiješajte i poslužite.

Komentari