Svečani ručak: janjetina ili teletina u umaku od jagoda

Iako većina ljubitelja slasnih jagoda preferira ovo voće u slatkim kombinacijama sa šlagom, sladoledom ili u kolačima, postoje i oni koji jagode vole sljubiti i s mesnim delicijama.

Objavljeno: 26.05.2014. 22:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Rođendani, godišnjice, raznorazne obljetnice, svečane prigode ili jednostavno ručak s voljenom osobom, trenuci su kada se posebno trudimo oko jela. Često pripremamo upravo ono što svi najviše volimo jesti i što najbolje spremamo, ali postoje i oni koji u takvim trenucima žele eksperimentirati s namirnicama i isprobavati neke nove recepte.

Ukoliko još niste probali neku mesnu deliciju u kombinaciji s voćem, donosimo vam recept janjetine (ili teletine) s jagodama koji trebate isprobati.

Potrebni sastojci za četiri osobe su:

1,5 kilograma janjetine (ili teletine za pečenje), sol, papar, maslinovo ulje i češnjak.

Za umak potrebno je:

6 do 7 komada jagoda veće veličine, pola šalice malina (mogu biti i smrznute), jedan već luk, jedna ljutika, jedan češnjak, jedna žlica maslaca, nekoliko žlica ulja, tri žlice aceta balsamica, tri žlice smeđeg šećera, mala žličica lišća mente, sol i papar

 

Priprema:

Janjetinu (ili teleće pečenje) treba dobro posoliti i popapriti, dobro ju premazati izvana i iznutra s mljevenim češnjakom, a potom sve premazati s maslinovim uljem ili uljem po vlastitom izboru. Meso se peče sat i pol na 160 stupnjeva.

Kad je meso gotovo, izvadite ga iz posude i ostavite da miruje desetak minuta.

Tekućinu u kojoj se meso peklo prebacite u manju posudu i upotrijebite ju za umak.

Umak od jagode:

 

Na ulju i maslacu popržite luk i ljutiku oko 3 do 4 minute, zatim dodajte šećer i nastaviti pržiti sve dok se luk potpuno karamelizira. Povremeno promiješajte.

 

Zatim dodajte češnjak, lišće od mente, sol, papar, maline i jagode narezane na ploškice. Nastavite s prženjem sve dok se jagode i maline ne raspadnu i umak dobije lijepu crvenu boju. Pred kraj prženja dodajte nekoliko žlica tekućine od pečenja i aceto balsamico te prokuhajte još nekoliko minuta. Ako vam je umak pregust, dodajte malo vode. Ako je prerijedak, dodajte malo brašna umućenog u vodi da se umak zgusne.

 

Pred kraj dodati nekoliko zlica masnoce/tekucine od pecenja, balzamicni ocat i jos malo prokuhati, 2-3 minute. Ako je umak pregust dodati malo vode. Moze se umutiti i malo brasna u vodi da se umak zgusne. 

Kad meso odstoji, narežite ga na ploške, prelijte s umakom i uživajte!

Dobar tek!

 

 

Komentari