Tajne savršenog čobanca i fiša iz showa 'Tri, dva jedan kuhaj'

Uz kandidate iz showa 'Tri, dva, jedan kuhaj' otkrijte savjete i recepte za pripremu jela tradicionalne slavonske kuhinje poput čobanca, fiš paprikaša i šnenokli

Objavljeno: 16.04.2014. 11:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Za dobar čobanac treba jako puno luka koji valja sitno narezati, ali nikako miksati u blenderu, savjetuje gošća žirija u RTL-ovu showu "Tri, dva, jedan kuhaj" Željka Kovčalija iz Iloka.
S obzirom na to da je prvi tjedan showa posvećen slavonskoj kuhinji i prepoznatljivim specijalitetima poput čobanca, fiš paprikaša te pite s jabukama i šnenoklama, sucima Željki Klemenčić i Tomislavu Špičeku u ocjeni kandidata i njihovih jela pomoći će gošća Željka Kovčalija, vlasnica restorana i hotela Dunav u Iloku s dugogodišnjim iskustvom u pripremi tradicionalnih slavonskih delicija. U showu "Tri, dva, jedan kuhaj" sve su tradicionalne hrvatske delicije zadane unaprijed kako bi se kandidati pripremili za što bolju kulinarsku izvedbu prelistavajući stare kuharice i bakine recepte. Jela moraju biti u duhu autohtone kuhinje, bez umjetnih pojačivača okusa.
Željka Kovčalija objasnila je kako se čobanac najčešće priprema od svinjetine, teletine i divljači. Kako bi se zgusnuo, dodaje se svinjska noga ili slično meso koje povezuje sastojke i pruža želatinastu notu.
- Nemojte pretjerivati s mrkvom jer će čobanac biti previše sladak, a trebao bi biti ljutkast - upozorava.
Za pripremu slasnog fiš paprikaša potrebni su šaran ili miješana riječna riba, slatka i ljuta mljevena paprika te bijelo vino. Također, ne treba štedjeti s lukom, a slast daje i pasirana rajčica. Nakon slavonskih kandidati će pripremati autohtona jela s područja Zagrebačke županije, zatim sjeverne Hrvatske i Podravine, Istre i Primorja...
Osim uz savjete žirija, kandidatima će u potrazi za namirnicama pomoći glavni gastronom Marin Medak, prema mnogima jedan od najpoznatijih kuhara mlađe generacije i vlasnik restorana RougeMarin u Zagrebu. Gotovo zaboravljene recepte i nove kulinarske pustolovine kandidata možete pratiti od ponedjeljka do četvrtka u 21.10 na RTL Televiziji.
Šnenokle
Sastojci: 3 jaja, 0,6 l mlijeka, 2 žlice šećera, žličica gustina, mahuna vanilije (ili ekstrakt)
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke istucite sa žlicom šećera. Žlicom stavljajte snijeg u vruće mlijeko. Kad mlijeko zakipi, okrenite žličnjake. Nakon nekoliko sekundi izvadite - i tako dok ne potrošite sav snijeg uz smanjivanje i pojačavanje vatre. Za žutu kremu u mlijeko koje vam je preostalo nakon kuhanja bjelanjaka ubacite sjemenke vanilije koje ste nožem sastrugali iz unutrašnjosti mahune. Miksajte žumanjke sa žlicom šećera dok ne postanu pjenasti. Žličicu gustina zamutite s dvije žličice hladnog mlijeka. Dodajte žumanjke i gustin u vruće mlijeko te miješajući kuhajte minutu, dvije. Pustite da se malo ohladi i prelijte kremu preko žličnjaka. Ohladite.
Čobanac
Sastojci: 250 g svinjetine, 250 g teletine, 250 g junetine, 200 g srnetine, komad svinjske nogice, 2 glavice luka, češnjak, lovorov list, 0,3 l bijelog vina, 2 žlice slatke mljevene paprike, 2 žlice ljute mljevene paprike, 50 g svinjske masti, 3 mrkve
Priprema: Popržite luk, češnjak i mrkvu na masti. Dodajte crvenu papriku i meso te prelijte vodom - dvije čaše vode iznad ruba mesa. Kuhajte dok ne omekša, a pri kraju dodajte lovorov list, ljutu papriku i vino.
Fiš paprikaš
Sastojci: 2 kg šarana (ili miješane riječne ribe), 3 glavice luka, 1,5 dl pasirane rajčice, 2,5 l ode, 2 žlice slatke crvene mljevene paprike, žlica ljute mljevene paprike, dl bijelog vina, sol, papar, dl suncokretova ulja
Priprema: Stavite u lonac sitno nasjeckan luk i popržite ga na suncokretovu ulju. Dodajte očišćenu ribu i dolijte vodu te pustite da prokuha. Umiješajte ljutu i slatku mljevenu papriku, pasiranu rajčicu, sol i papar. Kuhajte na srednjoj vatri pola sata. Ulijte bijelo vino i kuhajte još desetak minuta. Poslužite fiš uz domaće rezance, kuhani krumpir ili bijeli kruh.

Komentari