Stižu nam sve topliji dani, temperature su se već popele blizu 30 stupnjeva celzijevih i nikome nije baš do parenja iznad vruće pečnice.
U takvim slučajevima, bogomdani su recepti koji se jednostavno pripremaju, a ne zahtijevaju puno kuhanja. Svega 45 minuta i nekoliko osnovnih namirnica potrebno vam je za ovu tortu od jagoda kojom ćete oduševiti sebe i svoje najdraže.
Za tortu su potrebne sljedeće namirnice:
Podloga: 200 grama digestiv keksa, jedan decilitar prethodno prženih i mljevenih badema ili lješnjaka i 100 grama otopljenog maslaca.
Nadjev: tri decilitra slatkog vrhnja, tri decilitra kiselog vrhnja, 150 grama šećera u prahu, 10 do 12 grama želatine u prahu, šest žlica hladne vode za želatinu, tri žlice soka od limuna ili limete, naribana korica limuna i 500 grama jagoda.
Priprema:
Sameljite kekse i pržene bademe te ih zajedno dodajte u otopljeni maslac. Dobro promješajte da se sastojci sjedine i utisnite na dno podmazanog kalupa za tortu. Ostavite podlogu na hladnom mjestu dok pripremate nadjev.
Za nadjev prvo natopite želatinu s hladnom vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme, slatko vrnje umutite sa šećerom u prahu, potom dodajte kiselo vrhnje i sok od limuna te sve dobro promiješajte.
Nabubrenu želatinu zagrijte na laganoj vatri da se otopi, a potom ju u tankom mlazu dodajte u smjesu slatkog i kiselog vrhnja, miksajući cijelo vrijeme.
Cijele jagode operite i složite ih gusto jednu do druge na pripremljenu podlogu od keksa i badema. Sve prelijte s nadjevom, a po želji posipajte s koricom limuna. Tortu stavite u hladnjak da se dobro stisne, a kasnije poslužite.
Dobar tek!
Komentari