Trakošćan okupio stotinjak dentalnih tehničara i stručnjaka s područja dentalne medicine

Objavljeno: 15.06.2015. 17:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Prvi međunarodni dani Degudenta, jedne od vodećih svjetskih tvrtki u dentalnoj tehnologiji, ovog su vikenda (12. - 14. 6.) u Trakošćanu okupili stotinjak dentalnih tehničara i drugih stručnjaka s područja dentalne medicine iz desetak europskih zemalja i Australije.

Dentalni tehničari iz Poljske, Češke, Rumunjske, Albanije, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske pratili su predavanja uglednih svjetskih stručnjaka poput Darryla Millwooda iz Australije, Jochena Petersa i Hans Jurgen Joita iz Njemačke, Christiana Koczya iz Austrije i Massimiliana Petrulloa iz Italije. Oni su govorili o najnovijim postignućima u dentalnoj tehnologiji, primjeni novih materijala te novim pravilima struke koje i u zubnoj tehnologiji nameće ubrzani razvitak informatičke tehnologije.

– Hrvatska je poznata po ljepoti obale, što i sam mogu svjedočiti, jer su moji korijeni iz Dubrovnika. Međutim, mi smo organizacijom ovoga skupa u Trakošćanu željeli pokazati da i kontinentalni dio Hrvatske ima jednako lijepe i vrijedne bisere. Uistinu, mir i prekrasna priroda Trakošćana pružaju nam izvrsne uvjete za rad, kao i vrijedno osoblje u hotelu Trakošćan - pojašnjavajući odluku da se skup održi u Trakošćanu, rekao je  Dinko Jovanović, direktor Dentsply international za jugoistočnu Europu. DeguDent je divizija unutar tvrtke Dentsply zadužena za dentalnu tehniku.

Osim što su stekli nova teoretska i praktična saznanja iz dentalne tehnologije, dentalni tehničari su se ogledali i u praktičnoj izradi koristeći Kiss materijale i tehnologiju. Naime, u okviru prvih međunarodnih dana Degudenta, raspisan je natječaj za najbolje radove, pa su na kraju skupa proglašeni i najbolje ocijenjeni radovi dentalnih tehničara iz više zemalja. Najviše ocjene za svoj rad, po mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda, ali i po lajkovima na Facebook stranici, dobila je dentalna tehničarka Marta Diaconescu iz Rumunjske. Drugo mjesto pripalo je Stanku Bubnjeviću iz Srbije, a treće mjesto osvojio je zagrepčanin Robert Pongrac.

Dvodnevni skup zubnih tehničara iz desetak zemalja u Trakošćanu bio je i prigoda za međusobnu razmjenu iskustava stručnjaka ove pomalo zapostavljene struke iz različitih zemalja. Osim toga, naglasili su  u varaždinskoj tvrtki Dental consulting d.o.o., koja je bila suorganizator prvog međunarodnog okupljanja dentalnih tehničara srednje i jugoistočne Europe, usvajanje novih znanja i stalno praćenje novih tehnologija jamči i bolju konkurentnost dentalnih tehničara u sve bržem razvoju medicinskog i zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Komentari