U Varaždin stigli pedijatri iz zemlje i inozemstva: Briga o djeci je briga o cijelom narodu!

Objavljeno: 09.10.2015. 13:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Josip Novak

Nakon 45 godina Varaždin će od petka 9. do nedjelje 11. listopada biti domaćin 37. Simpozija preventivne i socijalne pedijatrije s međunarodnim sudjelovanjem. Simpozij se organizira s ciljem edukacije zdravstvenih djelatnika jer briga o djeci je briga o cijelom narodu, naglasila je dr Mirjana Kolarek Karakaš...

Preventivna i socijalna pedijatrija bavi se sprečavanjem bolesti o kojima naš narod malo zna ili ne želi znati, pojasnila je Kolarek Karakaš na konferenciji za medije koja je u petak održana u hotelu Turist.

- Pedijatri su ti koji prate djecu tijekom rasta i razvoja te skrbe da ona odrastu u zdrave ljude. Zdravstveni radnici moraju biti spremni na cjeloživotno učenje i brinuti da se bolest ne dogodi – naglasila je dopredsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Dodala je da će stručni skup obilovati brojnim temama među kojima će biti i one o potrebi za cijepljenjem.

- O cijepljenju se vode brojne polemike, no to je definitivno jedna od najznačajnijih mjera za sprečavanje bolesti. Na žalost neprimjerene i neprovjerene informacije dovode do nepotrebne skepse kod ljudi – ističe Kolarek Karakaš koja će izlagati o mortalitetu dojenčadi u Varaždinskoj županiji.

- U Hrvatskoj je mortalitet dojenčadi na razini 4 promila dok je u 15 najrazvijenijih zemalja Europe oko 3,6 promila. Jedan od problema s kojim se susrećemo je i evidentna depopulacija stanovništva u Varaždinskoj županiji – upozorava Kolarek Karakaš.

Podsjetimo, još 1970. godine u Varaždinu je održan prvi stručni skup pedijatara i večeras će na otvaranju Simpozija u varaždinskom HNK među sudionicima biti dr Josip Gregurić, jedan od osnivača Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Organizacija 37. Simpozija preventivne i socijalne pedijatrije je Varaždinu velika pohvala i pokazatelj koliko se uvažava zdravstvena struka i briga o najmlađim naraštajima u Varaždinskoj županiji – zaključila je Kolarek Karakaš.

Komentari