U Varaždinskoj županiji sezonskoj gripi ni traga, cijepljeno 18.000 građana

Objavljeno: 10.01.2016. 12:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Iako je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj dosad zabilježeno 118 slučajeva gripe, na području Varaždinske županije ZZJZ nije registrirao ni jedan dokazani slučaj...

Naime, kako doznajemo od dr. Katice Čusek, voditeljice službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, prve prijave oboljenja u našem kraju očekuju se tek nakon završetka zimskih školskih praznika.

- Osim kod školaraca, slučajevi gripe zasigurno će se pojavit i kod djece predškolske dobi koja polaze vrtiće. Prema podacima našeg Zavoda, na području Varaždinske županije protiv sezonske gripe je cijepljeno između 15 i 18 tisuća građana – ističe Čusek koja preporuča cijepljenje, osobito starijima i kroničnim bolesnicima.

Dodala je kako trenutno kod nas cirkuliraju dva tipa gripe - A/H1N1/pdm09 i A/H3N2/ te da se očekuje i pojava tipa “B“. Inače, vrhunac epidemije gripe bit će u veljači i ožujku, pad u travnju, a njen prestanak očekuje se početkom svibnja.

Stručnjaci podsjećaju da se u Hrvatskoj svake godine zabilježi više desetaka tisuća oboljelih od gripe. Nažalost, neki od njih razviju i teže komplikacije, ponekad i sa smrtnim ishodom.

Komentari