U Varaždinu dvije osobe boluju od mijelodisplastičnog sindroma

galerija-images/hull mijelodisplasticni sindrom 2014

Objavljeno: 25.10.2014. 15:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Na varaždinskom Franjevačkom trgu danas je obilježen Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu koji se 25. listopada obilježava diljem svijeta.

Ovo je jedan od tri velika dana koja obilježava Hrvatska udruga leukemija i limfom pa tako i Podružnica Varaždin.

Prolaznici i šetači mogli su se danas informirati o tome što je mijelodisplastični sindrom, kako ga prepoznati, kako se liječi i kakva su iskustva oboljelih.

Iako rijetka bolest, u Varaždinu od mijelodisplastičnog sindroma boluje dvoje ljudi.

U cijelom svijetu ovaj dan obilježava se u posljednjih dvije godine. To je skupina bolesti matičnih stanica i koštane srži iz kojih se stvaraju sve krvne stanice. Zbog oštećenja matičnih stanica dolazi do nedovoljnog stvaranja zdravih stanica i bolest može zahvatiti više krvnih stanica. Zahvaljujući napretku u znanosti, odnosno u medicini i farmaciji, bolesti koje su bile smrtonosne danas se liječe i lijekovima drže pod kontrolom – naglasio je Dražen Vincek iz HULL-a Podružnice Varaždin.

Bolest može biti blagog oblika, a ponekad kroz duže vrijeme ne zahtijeva ni liječenje. Najčešće neki bolesnici moraju kroz određeno vrijeme primati krv da bi nadoknadili eritrocite ili trombocite kojih nema dovoljno. Zahvaljujući suvremenim lijekovima, bolest se može staviti pod kontrolu duže vrijeme.

{gallery}hull mijelodisplasticni sindrom 2014{/gallery}

Komentari