Udruga Biovrt pokrenula kampanju “Čuvaj pčelicu”

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 09.06.2015. 12:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Biovrt

Udruga Biovrt pokrenula je kampanju "Čuvaj pčelicu" kojom želi pomoći opstanku zajednica pčela putem podizanja svijesti javnosti o važnosti pčela za naš opstanak...

Znate li da pčelama možemo biti zahvalni za čak 1/3 hrane koju jedemo? Naime, pčele su vrijedni oprašivači voća i povrća i bez njih mnogo toga ne bi mogli jesti. Stoga je svaka pčela u našem biovrtu dragocjena.

Nažalost, populacija pčela strahovito se smanjuje. Jedan od glavnih razloga je korištenje pesticida u konvencionalnoj poljoprivredi, i to ne samo insekticida koji direktno ubijaju pčele, nego i fungicida i herbicida. Posebno su opasni pesticidi na bazi neonikotinoida, od kojih su mnogi radi toga i zabranjeni - ali ne svi.

Stoga, jako je bitno širiti svijest o štetnosti pesticida i o ulozi pčela u našem opstanku - jer ako neće biti pčela, neće biti mnogo vrsti hrane za nas, niti sjemenja. Inzistirajte na prirodnom uzgoju bez otrova, a vlastitim biološkim uzgojom hrane, te kupovinom hrane koja nije uzgojena uz pomoć otrova nego na ekološki način dajete potporu takvim proizvođačima. Potražite ih u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način pomognite i opstanak pčela i domaće lokalne zajednice.

Svaki pojedinac može pomoći pčelama u preživljavanju na jako jednostavan način: sadeći vrste biljaka koje pčele vole. Bitno je da imate jako raznoliki vrt u kojem nešto cvate u svako doba godine i već ste jako puno napravili. Ako pritom odaberete još i vrste koje posebno privlače pčele, tim bolje za pčele.

Povodom kampanje "Čuvaj pčelicu" udruga Biovrt nudi komplet sjemenja cvijeća koje pčele vole, a to su livadni mak, ruta, globus čičak, suncokret i večernica.

- Iako je već početak lipnja, bez problema možete posijati sve vrste osim makova, koji se siju na jesen ili u rano proljeće da bi cvali iduće godine. Navedeni komplet od 5 različitih paketića sjemenja možete dobiti za preporučenu donaciju udruzi od 20 kn + poštarina za slanje. Javite nam se na mail [email protected] s naznakom "Čuvaj pčelicu", a mi ćemo vam se javiti s ostalim podacima – ističe predsjednica udruge, Silvija Kolar-Fodor.

Ova posebna ponuda sjemenja za pčelice traje od 02.06. - 15.06.2015. godine, a količina raspoloživih paketića sjemenja je ograničena.


Udruga"Biovrt – u skladu s prirodom”je nevladina i neprofitna organizacija, koja radi na promicanju i edukaciji o životu u skladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.




Komentari