Ugrožena stabla: Kiše umanjile prinos i kvalitetu jabuka

Ilustracija

Objavljeno: 19.09.2014. 16:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Vrlo velika količina kiše koja je pala tijekom kolovoza i početkom rujna (više od 270 l/m2) dodatne će probleme stvoriti proizvođačima jabuke – naše dominantne voćne kulture.

Često i dugotrajno vlaženje plodova jabuka u fazi dozrijevanje omogućilo je pojavu krastavosti i truleži plodova jabuka pred berbu, upozoravaju stručnjaci Poljoprivredno savjetodavne službe. Sve to je umanjilo kvalitetu plodova i otežat će njihovo čuvanje u hladnjačama. Iznimno velika količina oborina koja je pala u posljednja dva tjedna stvorila je dodatne probleme u voćnjacima nizinskih područja sa slabije propusnim tlom.

U mnogim voćnjacima voda se zadržala i nekoliko dana što može pogodovati širenju raka korijenovog vrata (Phytophthora cactorum), a simptomi u vidu sušenja i intenzivnijeg propadanja stabala bit će vidljivi tijekom narednih (osobito sušnijih) sezona. Zbog toga voćarima iz PSS-a preporučaju, da što je moguće ranije, ispuste i uklone vodu koja stoji u poplavljenim voćnjacima.

Voćarima se preporuča da svakako prije berbe kasnijih sorata jabuka namijenjenih za skladištenje, obave tretiranje pripravkom Bellis DF. Pritom moraju poštivati karencu koja za plodove jabuke namijenjene skladištenju u hladnjači iznosi 7 dana.

Komentari